Iso osa erityis­opiskelijoista pärjää etäopetuksessa hyvin - Mielipide | HS.fi

Iso osa erityis­opiskelijoista pärjää etäopetuksessa hyvin

Ammattiopisto Spesian on välttämätöntä tehdä tiukkoja toimenpiteitä liikkumisen ja kontaktien välttämiseksi.

5.3. 2:00

Nimimerkki Erityisnuorten puolesta (HS Mielipide 2.3.) nosti esiin tärkeän asian eli erityistä tukea tarvitsevien nuorten pärjäämisen etäopetuksessa.

Tosiasia on, että opiskelijoiden valmiudet etäopiskeluun vaihtelevat, samoin perheiden tilanteet. Iso osa vaativaa erityistä tukea tarvitsevista opiskelijoista pärjää etäopetuksessa hyvin, kun tukea annetaan etänäkin monipuolisesti.

Ammattiopisto Spesiassa opiskelee yli 1 300 vaativaa erityistä tukea tarvitsevaa opiskelijaa kuuden maakunnan alueella, yhdessätoista kaupungissa. Opiskelijamme saapuvat 130 kunnan alueelta, Jyväskylässäkin heitä on 37 kunnasta.

Moni opiskelijoistamme kuuluu koronapandemiassa riskiryhmiin. Opiskelijoiden ja huoltajien suhtautuminen etäopetukseen on ollut kaksijakoinen. Toiset ovat kokeneet etäopiskeluun siirtymisen koronaviruksen leviämisvaiheessa toivottavaksi ja myös käytännössä toimivaksi. Toiset taas ovat kokeneet etäopiskelun haastavaksi ja toivoisivat lähiopetuksen jatkuvan koronatilanteesta riippumatta.

Ammattiopisto Spesiassa on toteutettu marraskuusta 2020 alkaen niin sanottua hybridimallia, jossa lähi- ja etäopetus vuorottelevat. Arjen toiminnoissa eniten tukea tarvitseville Telma-opiskelijoille on kuitenkin tarjottu koko lukuvuoden ajan lähiopetusta, muutamaa paikallisten viranomaisten määräämää poikkeusta lukuun ottamatta.

Sulkuaikana myös Ammattiopisto Spesian on välttämätöntä tehdä tiukkoja toimenpiteitä liikkumisen ja kontaktien välttämiseksi, mukaan lukien Telma-koulutus. Tämä tarkoittaa muun muassa asuntoloiden ja niihin liittyvien tukipalveluiden sulkemista, sillä etenkin asuntoloissa asuvien viikoittainen matkustaminen julkisilla kulkuvälineillä opiskelu- ja kotipaikkakuntien välillä on ilmeinen riski.

Me kaikki Spesiassa toivomme, että maaliskuun sululla epidemian leviäminen saadaan hallintaan, jotta lähiopetus olisi opiskelijoille ja henkilöstölle taas turvallista.

Mia Sarpolahti

toimitusjohtaja

Ammattiopisto Spesia oy

Tiina Meriläinen

rehtori

Ammattiopisto Spesia

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide