Fuksivuoteni Turussa on kulunut yksin pienessä yksiössä - Mielipide | HS.fi

Fuksivuoteni Turussa on kulunut yksin pienessä yksiössä

En ole tavannut yhtäkään opettajaa, opoa tai opiskelijaa koulujuttujen merkeissä livenä.

5.3. 2:00

Muutin viime kesänä pääkaupunkiseudulta opiskelemaan uudelle paikkakunnalle. Kesällä olin innoissani siitä, että pääsisin tutustumaan uusiin ihmisiin ja aloittamaan opinnot. Koronaviruspandemia vaikutti olevan jo takanapäin, ja tulevaisuus näytti valoisalta.

Tuolloin en osannut vielä aavistaa, että viettäisin koko fuksivuoteni etäopetuksessa yksin pienessä yksiössä. En onnistunut ryhmäytymään heti ensimmäisillä viikoilla, ja koin jääneeni nopeasti muodostuneiden porukoiden ulkopuolelle. Mielestäni olen sosiaalinen ja mukavaa seuraa, mutta en loista bileissä tai suurissa porukoissa. Pian kaikki yhteiset tapahtumat peruttiinkin (toki ymmärrettävästi) todetun tartunnan takia.

En ole tavannut yhtäkään opettajaa, opoa tai opiskelijaa koulujuttujen merkeissä livenä. Osa kursseista suoritetaan vain tallenteita tuijottamalla, loput monen sadan opiskelijan massaluennoilla Zoomissa. Mitään vuorovaikutusta ei oikeastaan ole, jos lähinnä kiusallisia breakoutroomeja ei lasketa.

Etenkin viime syksy oli vaikea. Opinnoissa oli vaikea pysyä mukana, eivätkä meihin opiskelijoihin kohdistetut rajoitukset tuntuneet oikeutetuilta. Vietinkin mahdollisimman paljon aikaa lapsuudenkodissa perheen, poikaystävän ja vanhojen ystävieni kanssa.

Nyt tulevaisuus tuntuu jotenkin valoisammalta. Se johtuu varmaan siitä, että kesää kohti ollaan vihdoin menossa.

Korkeakouluopiskelijoihin kohdistetut rajoitukset eivät silti tunnu reiluilta eivätkä perustelluilta. Nyt kauhistellaan toisen asteen ja peruskoulun alkavaa kolmen viikon etäjaksoa, kun vanhemmat opiskelijat ovat olleet etäopetuksessa jo vuoden.

Miten voidaan perustella se, että edes pienryhmäopetusta ei ole voitu järjestää, kun ravintolat, baarit ja kuntosalit ovat saaneet olla auki lähes koko epidemian ajan?

Iiris Ylinen

kauppatieteiden ylioppilas, Turku

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide