Pienvuokranantajan asemaa ei kannata heikentää - Mielipide | HS.fi

Pienvuokranantajan asemaa ei kannata heikentää

Vuokranantajien verotuksen kiristämisellä olisi useita haitallisia vaikutuksia.

5.3. 2:00

Valtiovarainministeriön virkamiehet ovat ehdottaneet vuokranantajien verotuksen kiristämistä siten, ettei taloyhtiölainan lyhennyksiä voisi enää jatkossa vähentää verotuksessa vuokratuloista vaan ne otettaisiin huomioon vasta asuntoa myytäessä.

Veronkiristyksellä olisi useita haitallisia vaikutuksia. Muutoksen seurauksena vuokranantajien kysyntä uudiskohteita kohtaan laskisi merkittävästi, ja sen seurauksena rakennushankkeet uhkaisivat lykkääntyä tai jopa jäädä rakentumatta. Yhtälö, jossa koteja rakentuu vähemmän mutta halukkaita muuttajia on yhtä paljon, johtaa asumisen kallistumiseen.

Ehdotettu veronkiristys koskisi myös taloyhtiöiden korjaushankkeisiin otettuja yhtiölainojen lyhennyksiä. Tätä on vielä vaikeampi ymmärtää, koska niissä lainalla maksetaan korjauskuluja. Osakkaiden kannustimia puoltaa tarpeellisia korjauksia taloyhtiöissä pitäisi lisätä, ei vähentää.

Vaikka muutosta on perusteltu eri sijoitusmuotojen neutraalilla verokohtelulla, todellisuudessa se toimisi juuri päinvastoin. Isoilla, kokonaisia kiinteistöjä omistavilla sijoittajilla säilyisi oikeus tehdä poistoja hankintahinnasta. Tämä siirtäisi vuokramarkkinoiden painopistettä yhä enemmän suurten kansainvälisten toimijoiden käsiin, pois pieniltä kotimaisilta vuokranantajilta.

Ehdotettua veronkiristystä ei kannata toteuttaa – varsinkaan tässä suhdannetilanteessa. Suomi tarvitsee enemmän koteja.

Sanna Hughes

toiminnanjohtaja

Suomen vuokranantajat ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide