Maalämpö on uusiutuvaa energiaa - Mielipide | HS.fi

Maalämpö on uusiutuvaa energiaa

6.3. 2:00

Tekniikan tohtori Riitta Korhonen kirjoitti maalämmöstä (HS Mielipide 4.3.). Kiitos tärkeän asian esille nostamisesta.

On todellakin hyvä ymmärtää, että kun maalämpökaivosta otetaan lämmitysenergiaa, lämpötila kallioperässä kaivon välittömässä läheisyydessä alkaa laskea. Kaivon energian riittävyys on kuitenkin mitoituskysymys: kallioperän lämmöntuottokyky ei lopu koskaan.

Geologian tutkimuskeskuksen Helsingin kaupungille tekemässä selvityksessä tarkastelujaksoksi valittiin viisikymmentä vuotta. Tarkastelu olisi voitu tehdä vaikka sadan tai kahdensadan vuoden jaksolle. Tällöin vuosittain saatava energiamäärä olisi pienempi, mutta energiaa riittäisi pidemmälle ajanjaksolle. Lisäksi, jos kaivon syvyyttä tai kaivojen lukumäärää lisätään tai kaivoihin ladataan lämpöä, energiaa saadaan enemmän.

Maalämpö on uusiutuvaa energiaa, koska kallio lämpenee geologisten prosessien tuloksena jatkuvasti. Oikein tehty mitoitus mahdollistaa energian kestävän hyödyntämisen.

Teppo Arola

johtava asiantuntija

Nina Leppäharju

ryhmäpäällikkö

Asmo Huusko

asiakaspäällikkö

Geologian tutkimuskeskus

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide