Nyt satavuotias Eddie Jaku selviytyi Auschwitzin keskitysleiristä ja tiivisti kokemuksensa kahteen neuvoon - Mielipide | HS.fi

Nyt satavuotias Eddie Jaku selviytyi Auschwitzin keskitysleiristä ja tiivisti kokemuksensa kahteen neuvoon

Toisen maailmansodan jälkeen Jaku on elänyt 75 vuotta onnellista elämää. Hän on pidetty luennoitsija, joka jakaa lohtua kuulijoilleen.

Keskitysleirillä Eddie Jaku opetteli ajattelemaan selviytymistä tunti kerrallaan.­

6.3. 2:00 | Päivitetty 6.3. 8:55

Toisen asteen yhteishaku on käynnissä, ja opinahjot ylistävät itseään estottomasti. Harva mainostoimisto kuitenkaan pystyy perustelemaan koulujen käymisen merkitystä niin kuin holokaustista selvinnyt Eddie Jaku.

Koulutus on pelastanut hänen henkensä monta kertaa.

Nykyisin Australiassa asuva Jaku kertoo tarinansa Maailman onnellisin mies -kirjassa (Aula, 2021). Saksassa varttuneen pojan koulunkäynti katkesi juutalaisuuden takia kolmetoistavuotiaana vuonna 1933. Isä ei kuitenkaan luovuttanut. Hän hankki pojalle väärennetyt paperit, ja tämä pääsi sisään koneenrakennuskouluun kadonneen saksalaispojan nimellä.

Seuraavat viitisen vuotta poika opiskeli vieraassa kaupungissa, yhdeksän tunnin junamatkan päässä perheestään. Hän kärsi yksinäisyydestä, ja elämä oli piilottelua; suihkussa hänen piti olla varovainen, jotta toiset pojat eivät huomaisi, että hänet oli ympärileikattu.

Isä kuitenkin kannusti jatkamaan. Isä tiesi, että niin kauan kuin ihmisen ammattitaidolla olisi merkitystä, tämä saattaisi selviytyä, vaikka maailma hajoaisikin.

Vuonna 1938 Jaku valmistui luokkansa priimuksena. Hän pakkasi tavaransa ja palasi kotiin. Se oli yllättäen tyhjä. Aamulla saksalaissotilaat potkaisivat oven sisään. Oli alkanut kristalliyö.

Erilaisten käänteiden jälkeen koko perhe päätyi Auschwitzin keskitysleiriin. Isä ja äiti vietiin kaasukammioon, lapset pantiin töihin.

Selvisi, että isä oli ollut oikeassa. Leirillä ihmisiä tapettiin kaasulla, näännytettiin nälkään ja kidutettiin kuoliaaksi, mutta Jaku selviytyi. Taitava hienomekaanikko oli natseille liian arvokas tuhottavaksi, eivätkä edes sadistisimmat vartijat uskaltaneet viedä häneltä elämää.

Leirit vaihtuivat, ja Jaku korjasi koneita, valmisti kirurgisia sairaalavälineitä ja aseitakin. Natseille työskentely ahdisti häntä, mutta Jaku pysyi järjissään vankitoverinsa Kurtin avulla, jonka kanssa hän jakoi ruokansakin. Aikaa myöten ystävysten päivittäisistä keskusteluista tuli ainoa asia, joka piti Jakun järjissään.

Nyt Jaku on satavuotias isoisoisä, kirjailija ja tunnettu luennoitsija. Toisen maailmansodan jälkeen hän on elänyt 75 vuotta onnellista elämää.

Nuorille hänellä on kaksi neuvoa vaikeuksista selviytymiseen.

Hanki koulutus. Ja hyvä ystävä.

Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimittaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide