Vanhemmuus on äidille köyhyysloukku - Mielipide | HS.fi

Vanhemmuus on äidille köyhyysloukku

Suomessa eläkeläisköyhyys koskettaa erityisesti naisia. Eläkelaki onkin ristiriidassa nykyisten tasa-arvopyrkimysten kanssa.

6.3. 15:00 | Päivitetty 7.3. 18:24

Perhevapaauudistus ja perheen perustamisen houkuttelemattomuus ovat puhuttaneet viime aikoina, mutta keskustelussa unohtuu yksi tärkeä asia: vanhemmuuden vaikutus eläkkeeseen.

Ennen vuoden 2005 uudistusta lastaan kotona hoitaneille kertyi eläkettä vain hyvin rajatusti. Nykyisin erityisesti pitkä poissaolo työelämästä voi hidastaa uran sekä ansioiden kehittymistä. Koska perheissä vähemmän ansaitseva vanhempi – useimmiten äiti – on perinteisesti jäänyt kotiin, hänen ansionmenetyksensä kertautuu vielä eläkeiässä. Tämä on johtanut taloudelliseen haavoittuvaisuuteen, alisteiseen asemaan suhteessa puolisoon sekä elintason romahtamiseen eläkkeelle jäädessä.

Suomessa eläkeläisköyhyys koskettaakin erityisesti naisia.

Nykyinen eläkelaki pohjautuu malliin, jossa perheessä on yksi elättäjä, joka huolehtii lasten ja myös toisen aikuisen elannosta. Kotiin jäävä vanhempi mahdollistaa työssä käyvälle vanhemmalle yhtenäisen työuran ansiokehityksineen sekä siitä seuraavan hyvän eläkekarttuman omansa kustannuksella. Eläkelaki on ristiriidassa nykyisten tasa-arvopyrkimysten kanssa.

Suomessa on iso joukko naisia – myös hyvin koulutettuja –, jotka eivät ole itse voineet vaikuttaa omaan eläkekarttumaansa äitiyden vuoksi. Monet eläköityvät ja eläköityneet äidit ovat olosuhteiden pakosta joutuneet luopumaan ansiotyöstään järjestymättömän päivähoidon tai sen kalleuden vuoksi. He eivät ole ehtineet hyötyä viime vuosien päivähoito- ja eläkeuudistuksista ja maksavat siitä edelleen pieninä eläkkeinä. Lasten hoitaminen kotona voi olla käytännön sanelema pakko myös yksinhuoltajalle, leskelle tai sairaan lapsen vanhemmalle.

Monen kotivanhemman ura- ja ansiokehitys käynnistyy vasta myöhemmin ja on siten parhaimmillaan lähempänä eläkeikää. Tämä ei kuitenkaan riitä kuromaan tilannetta umpeen, sillä kokonaiskertymä johtaa eläköityessä dramaattiseen tulojen putoamiseen. Moni kokee köyhyyden ensi kertaa vasta eläkkeelle jäädessään, juuri silloin, kun elämä alkaa olla hauraimmillaan.

Kotona lapsiaan hoitava vanhempi tekee arvokasta ja merkityksellistä työtä lastensa, perheensä ja koko yhteiskuntamme hyväksi. Vanhemmuus ja siitä aiheutuva ansiokehityksen menetys tulee huomioida eläkelaissa yhdenvertaisuuden vuoksi paljon nykyistä paremmin.

Kaikki, myös iäkkäät äidit, ovat ansainneet tasapainoisen, turvallisen ja hyvän vanhuuden.

Heli Kyyrönen

kauppatieteiden maisteri

Helsinki

Oikaisu 7.3. kello 18.23: Toisin kuin kirjoituksessa aiemmin kerrottiin, vanhempainvapaasta kertyy nykyisin eläkettä. Ennen vuoden 2005 uudistusta lastaan kotona hoitaneille kertyi kuitenkin eläkettä vain hyvin rajatusti. Kirjoituksen toista kappaletta on täsmennetty tältä osin.  

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide