Pandemia pyyhki lentohäpeän pois - Mielipide | HS.fi

Pandemia pyyhki lentohäpeän pois

8.3. 2:00

Ylioppilaslehdessä vapaa toimittaja Matilda Jokinen muistuttaa, että ennen koronaviruskriisiä lentämistä haluttiin vähentää ja lentämisestä tuli ilmastokriisin vuoksi jopa noloa.

”Vaatimus ei näkynyt matkustajamäärissä, mutta lentohäpeä oli kuukauden sana heinäkuussa 2019. Samaan aikaan ilmassa oli Flightradar 24 -sivuston mukaan vuorokauden aikana enemmän koneita kuin koskaan aiemmin. Ilmailualan nousukiito näytti pysäyttämättömältä, kunnes pandemia puhkesi ja taivas tyhjeni.”

”Lentäminen väheni jyrkemmin kuin yksikään ilmastoaktivisti oli osannut unelmoida. Puhdistunutta ilmakehää ei juhlittu, päinvastoin. Suomessa sama hallitus, joka oli luvannut vastuullista ilmastopolitiikkaa, lupasi nyt tukea talousvaikeuksissa kamppailevaa lentoalaa.”

”Lentoalan tulevaisuudesta käydään kahta keskustelua. Ensimmäisessä lentäminen on ilmastouhka. Toisessa pandemia kurittaa sinivalkoisin siivin liitävää valtionyhtiötä ja sen työntekijöitä. Esimerkiksi Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner on vakuuttanut, että lentoala palaa entiselleen ja alkaa jopa kasvaa, mikäli koronarokote keksitään.”

”Molemmat todellisuudet ovat olemassa. Siksi niitä pitäisi käsitellä rinnakkain. On turha väittää, etteikö kunnianhimoinen ilmastopolitiikka tarkoittaisi montaa henkilökohtaista tragediaa. Lukuisten työpaikkojen on kadottava. Sitten tilalle luodaan uusia.”

”Korona todisti, että muutos on mahdollinen, muttei helppo. Vapaat yksilöt ja yhteisöt ryhtyivät vastuullisiksi vasta, kun oli pakko.”

”Ennen koronarajoituksia flygskam vähensi lentämistä ainoastaan Ruotsissa, jossa on käytössä lentovero. Sen sijaan matkustusrajoitukset toimivat. Viime vuonna Suomen lentokentillä kävi parikymmentä miljoonaa matkustajaa vähemmän kuin vuotta aiemmin.”

”Myös lentoyhtiöt ovat suhtautuneet pandemiaan vakavammin kuin ilmastokriisiin. Ilmastoteot on lykätty kauas tulevaisuuteen, jotta lippujen hinnat on voitu pitää alhaalla.”

Suomenmaan Apollon tietäjät -palstalla kysytään, olisiko hallituksen koronasulkutoimissa päästy tehokkaasti suunnatuin täsmäkeinoin parempaan lopputulokseen.

”Apollon tietäjä jäi pohtimaan muun muassa kategorisen karaokelaulannan kiellon karkeutta. Eikö sittenkin olisi riittänyt, että kielletään vain Aikuinen nainen, Viidestoista yö, Murheellisten laulujen maa ja Kotkan ruusu? Alueellisella rajoituksella myös Lapin kesä olisi voitu eristää Levin ja Ylläksen koronalinkoihin.”

”Mainitulla rajauksella olisi karsittu esityksiä jo määrällisesti ainakin 75 prosenttia ja laadullisesti kelvottomia suorituksia vielä enemmän.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide