Nettiäänestys on mahdollinen - Mielipide | HS.fi

Nettiäänestys on mahdollinen

Kaikki tietoturvallisuuteen liittyvä toiminta Suomessa tapahtuu nykyisin henkilökohtaisten pankkitunnusten avulla.

10.3. 2:00

Kuntavaaleja ei olisi tarvinnut siirtää, jos Suomessa olisi mahdollista äänestää netin kautta.

Hesarin (7.3.) jutussa mainittiin, että tietoturva-asiantuntijat eivät ole suositelleet nettiäänestysjärjestelmän käyttöönottoa tietoturvariskien vuoksi. Oikeusministeriön työryhmän 19.12.2017 julkaisemassa tiedotteessa taas mainittiin, että ”työryhmän tuottamassa nettiäänestyksen esiselvityksessä tunnistettiin riskeiksi vaalituloksen laaja manipulointi, vaalien häirintä palvelunestohyökkäyksillä ja vaalisalaisuuden laajamittainen murtuminen”.

Kaikki tietoturvallisuuteen liittyvä toiminta Suomessa tapahtuu nykyisin henkilökohtaisten pankkitunnusten avulla. Pystymme esimerkiksi siirtämään suuria summia rahaa toisen ihmisen pankkitilille tietoturvallisesti, teemme veroilmoitukset pankkitunnuksilla verkossa ja voimme tarkastaa henkilökohtaisia terveystietoja Omakannasta.

Onko siis niin, että tähän pankkitunnuksilla tapahtuvaan tunnistamiseen ei voikaan luottaa eli äänestäminenkään ei olisi turvallista edes pankkitunnuksilla, koska siihenkin voidaan kohdistaa manipulointia? Tätä on vaikea uskoa.

Mielestäni paras järjestelmä tällä hetkellä olisi äänestysmahdollisuus sekä netissä että rajoitetulla määrällä äänestyspaikkoja. Kaikillahan ei joka tapauksessa ole mahdollisuutta käyttää nettiä.

Nettiäänestys on tietääkseni menestyksellisesti käytössä ainakin Sveitsissä ja Virossa.

Pekka Salo

lakimies, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide