Sukupuolten eläke-erot johtuvat ensi sijassa palkkaeroista - Mielipide | HS.fi

Sukupuolten eläke-erot johtuvat ensi sijassa palkkaeroista

Naisten ansiot ovat keskimäärin noin 16 prosenttia miesten ansioita pienemmät.

11.3. 2:00

Heli Kyyrönen esitti kirjoituksessaan ”Vanhemmuus on äideille köyhyysloukku” (HS Mielipide 6.3.), että iäkkäiden naisten korkea köyhyysriski johtuu vanhemmuuden aiheuttamasta tulonmenetyksestä.

Perhevapaiden epätasainen jakautuminen naisten ja miesten kesken vaikuttaa sukupuolten eläke-eroihin. Perhevapaat eivät kuitenkaan ole vuoden 2005 jälkeen aiheuttaneet lovea eläkekarttumaan, mikäli henkilö palaa töihin vanhempainvapaan päätyttyä.

Perhevapaita merkityksellisempi ja keskeisin syy sukupuolten eläke-eroihin on sukupuolten palkkaero. Työeläke karttuu ansioiden perusteella. Naisten ansiot ovat keskimäärin noin 16 prosenttia miesten ansioita pienemmät. Ansioero johtuu ennen kaikkea työmarkkinoiden eriytymisestä sukupuolen mukaan ja naisvaltaisten tehtävien keskimääräistä alhaisemmasta palkkatasosta.

Työeläkelainsäädännön keinot sukupuolten eläke-erojen kaventamiseen ovat rajalliset. Erojen kaventaminen edellyttää ensi sijassa työmarkkinoiden eriytymisen vähentämistä sekä naisvaltaisten töiden palkkatason nostamista. Pitkät perhevapaat heikentävät naisten palkkakehitystä ja etenemistä työuralla. Tämä on yksi syy, miksi perhevapaiden tulisi jakautua tasaisemmin naisten ja miesten kesken.

Perhevapaitaan suunnitteleville suosittelen Työeläke.fi-palvelun laskuria. Se kertoo, paljonko lapsenhoitoetuuksien ajalta karttuu eläkettä ja paljonko eläkettä karttuu vastaavalta ajalta työstä.

Susan Kuivalainen

tutkimusosaston osastopäällikkö, Eläketurvakeskus

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide