Oma rokotetuotanto on asetettava etusijalle - Mielipide | HS.fi

Oma rokotetuotanto on asetettava etusijalle

13.3. 2:00

Suomen päättäjät eivät vieläkään tunnu ymmärtävän koronavirustaudin vakavuutta ja rokotteen välttämättömyyttä taudin hallinnassa. On täysin mahdollista, että jatkuvasti muuntuva virus on uhkanamme jopa vuosia.

Tässä tilanteessa oman rokotetuotannon kehittäminen pitäisi olla tärkeysjärjestyksessä etusijalla. Ulkomaisten rokotteiden saaminen on nimittäin osoittautunut äärimmäisen epävarmaksi.

Suomessa kehitetään vauhdilla nenäsuihkerokotetta, joka voisi olla ratkaisu nopeaan ja varmaan rokottamiseen sekä Suomessa että koko maailmassa.

Rahoituksesta haastateltu ministeri kuitenkin puhuu kapulakieltä erilaisista rahoitusinstrumenteista ja niiden ominaisuuksista, jotta kliiniset kokeet saataisiin tehtyä.

Vallanpitäjät ovat määränneet rankkoja rajoituksia, siirtäneet vaaleja ja jakaneet taloudellista tukea valtavia määriä. Tuntuu kummalliselta, että rokotuksen kehittämiseen ei löydy erikoisrahaa, vaan sitä pitäisi löytyä vanhojen, normaaliajan järjestelmien kautta. Olisiko nyt aika rahoittaa suomalainen rokote erikoisjärjestelyin ja vastata EU:n mahdollisiin kilpailu ja muihin valituksiin myöhemmin?

Jari Haukka

epidemiologian dosentti, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide