Minut kotiutettiin synnytyssairaalasta ilman vauvaa, sillä tuoreille isille piti riittää petipaikkoja perhehuoneissa - Mielipide | HS.fi

Minut kotiutettiin synnytyssairaalasta ilman vauvaa, sillä tuoreille isille piti riittää petipaikkoja perhehuoneissa

Ruuhkatilanteessa sairaalan tulisi priorisoida imettävien äitien hyvinvointi ja lähettää isät ensimmäisenä kotiin.

20.3. 15:00

Synnytin neljännen lapseni kuukausi sitten Espoon sairaalassa. Koska lapsi syntyi ennenaikaisesti, hän tarvitsi ensi päivinään hoitoa vastasyntyneiden osastolla eikä päässyt luokseni vierihoitoon synnyttäneiden osastolle.

Itse olin synnytyksen jälkeen hyvävointinen, ja minut kotiutettiin sairaalasta nopeasti synnyttäneiden osastolla olleen ruuhkan vuoksi. Jouduin siis lähtemään kotiin ilman vauvaa juuri sen jälkeen, kun olin päässyt häntä ensimmäistä kertaa imettämään.

Oli kurjaa lähteä kotiin ilman vauvaa, jota olisin halunnut olla imettämässä. Erikoiseksi tilanteen teki se, että samanaikaisesti osastolla tuntui olevan tilaa tuoreille isille perhehuoneissa.

Haluaisin muistuttaa, että synnytys ja imetys eivät ole tapahtumia, jossa miehet ja naiset ovat lähtökohtaisesti tasa-arvoisia. Biologisista syistä synnytys ja imetys ovat tilanteita, joissa äiti on verta ja maitoa valuvana suuremman muutoksen keskellä kuin isä. Tästä syystä en voi ymmärtää, miksi imettävä äiti lähetetään synnytyssairaalasta kotiin ilman vauvaa samaan aikaan, kun tuoreille isille riittää perhehuoneissa petipaikkoja.

Mielestäni sairaalan tulisi priorisoida synnyttäneiden ja imettävien äitien hyvinvointi ja lähettää ruuhkatilanteessa isät ensimmäisenä kotiin. Mies ja nainen eivät ole synnytyksessä tasa-arvoisessa asemassa niin kauan kuin miehet eivät synnytä ja imetä.

Marjukka Ikonen

Vantaa

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide