Viikon puheenaiheet - Mielipide | HS.fi

Viikon puheenaiheet

21.3. 2:00

1) Pakkolasku

Maanantaina Malmin lentokentällä hiljeni, sillä vouti aloitti lentokentän toimijoiden häädön. Suurin osa koneista oli siirretty muualle, mutta kentällä ja kentän viereisissä lentokonehalleissa oli vielä muutama lentokone ja helikopteri.

Maa-alueen omistava Helsingin kaupunki suunnittelee paikalle useita asuinalueita, joille tulisi yhteensä 13 500 asuntoa. Lentokentän käyttäjät ovat taistelleet sitkeästi vuonna 1936 avatun kentän sulkemista vastaan, eikä lentämisen loppuminen välttämättä lopeta riitelyä.

2) Varotoimi

Viikolla Astra Zenecan koronavirusrokote joutui melkoiseen pyöritykseen, kun epäilyt rokotteen veritulppariskistä saivat monet Euroopan maat keskeyttämään rokotteen käytön. Suomi ei heti liittynyt joukkoon, ja päätös vaikutti oikealta etenkin Euroopan lääkeviraston ilmoitettua torstaina, että rokote on tehokas ja turvallinen.

Perjantaina näkemys Suomessa muuttui: THL ilmoitti keskeyttävänsä Astra Zenecan rokotteen käytön ainakin 29.3. saakka. Kyse on varotoimesta, mutta se varmasti pitää rokotekeskustelua yllä.

3) Totuuden torvi

Torstaina valtiovarainministeriön kansliapäällikön pitkäksi venähtänyt hakuprosessi saatiin päätökseen, kun paikalle nimitettiin Juha Majanen. Majanen on hoitanut kansliapäällikön virkaa sen jälkeen, kun Martti Hetemäki jäi eläkkeelle viime syksynä.

Valtiovarainministeriön kansliapäälliköstä käytetään valtiosihteerin titteliä. Virka on opittu tuntemaan myös kansakunnan totuuden torven tehtävänä, sillä sitä hoitaneet Raimo Sailas ja Hetemäki tulivat tunnetuiksi ikävien totuuksien lausujina – ja samaa odotetaan siis nyt Majaselta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide