Koronaviruksen takana piilee toinen pandemia - Mielipide | HS.fi

Koronaviruksen takana piilee toinen pandemia

Yksinäisyys, jaksamattomuus ja aloitekyvyttömyys uhkaavat kasaantua mielenterveysongelmien pommiksi, toiseksi pandemiaksi.

24.3. 2:00 | Päivitetty 24.3. 7:36

Yli vuoden jatkunut pandemia aiheuttaa ylähengitystieinfektion lisäksi rajoitusten sivuvaikutuksena myös toisenlaista oireenkuvaa. Yksinäisyys, jaksamattomuus ja aloitekyvyttömyys uhkaavat kasaantua mielenterveysongelmien pommiksi, toiseksi pandemiaksi.

Osaa ongelmista ei voida välttää. Koettu sosiaalinen eristyneisyys on kuitenkin kattavasti tutkittu riskitekijä monelle tautiryhmälle, ja vaikutukset kumuloituvat. Punnitsemme helposti viruksen terveyshaittoja rajoitusten taloudellisia seurauksia vastaan. Nyt on aika nostaa puntariin myös rajoitusten terveydelliset haitat.

Perustellutkin rajoitustoimet osuvat moniin yksin asuviin nuoriin aikuisiin kohtuuttomalla voimalla. Vieraalle paikkakunnalle opintoihin muuttavien odotukset opetuksesta, uusista ystävistä ja innostavasta elämänvaiheesta kuivuvat kokoon. Merkittävää haittaa jaksamiselle on nähty Suomessa niin opinnoissa kuin työelämässäkin. Tukiverkko ja yhteisö ovat myös uusien ideoiden ja vertaisopetuksen välittäjiä. Niiden puuttumisen pitkäaikaishaittoja on vaikea arvioida.

Vaikutukset näkyvät jo. Opiskelijajärjestöt ovatkin vaatineet myös konkreettisia toimia.

Tulisiko nuoria opiskelijoita yhdistävien yhteisöjen – esimerkiksi ainejärjestöjen ja yliopistojen – sallia järjestää kokoontumisia edes pienryhmissä? Vastuullisesti toteutetut kohtaamiset ovat erityisen tärkeitä niille, joilta kontaktit ennestään puuttuvat. Yhteisöt eivät pääse auttamaan yksinäisiä, jos tuomitseva keskustelukulttuuri jatkuu.

Pienikin nuoria auttava rajoitusten huojennus voi pelastaa usean opiskelijan tai työssä käyvän kevään. Pienikin ymmärryksen ja empatian osoitus voi auttaa ketä tahansa meistä jaksamaan.

Pienet teot voivat nyt purkaa uhkaavasti rakentuvan mielenterveysongelmien pommin. Räjähdyksen seurauksia ei ehkä vakainkaan talous kestäisi.

Matias Posa

lääketieteen kandidaatti, Helsinki

Paulus Torkki

apulaisprofessori, Helsingin yliopisto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide