Otetaan mallia Singaporesta ja tehdään Elielinaukiolle wau-puutarha - Mielipide | HS.fi

Otetaan mallia Singaporesta ja tehdään Elielinaukiolle wau-puutarha

Kaupunkilaisia ja matkailijoita houkutteleva talvipuutarha toisi ympärivuotisen kesän kaupunkiin.

Singaporessa matkailijoita houkuttelee muun muassa Gardens by the Bay.­

25.3. 15:00

Helsingissä on paljon hyvää, mutta meiltä puuttuu edelleen omaleimainen wau-elämys, joka olisi mieluinen kaupunkilaisille, elävöittäisi keskustaa ja houkuttelisi matkailijoita Helsinkiin. Sosiaalinen media täyttyisi matkailumainoksista kuvilla, jotka tekisivät kaupunkia tunnetuksi.

Elielinaukio ei kaipaa raskasta rakentamista, mutta aukio voitaisiin tuoda julkiseen käyttöön houkuttelevana katettuna ja läpinäkyvänä puistona. Arkkitehtonisella talvipuutarharakentamisella siitä saisi näyttävän ja viihtyisän alueen, joka toimisi pimeänä ja kylmänäkin vuodenaikana kaupungin vetovoimaisimpana kohtaamispaikkana ja samalla kaupungin tunnuksena.

Uuden Lasipalatsin sisälle perustettava talvipuutarha toisi ympärivuotisen kesän kaupunkiin, jossa talvella liikkuminen on epämiellyttävää. Sisällä wau-puutarhassa olisi kahviloita, ravintoloita ja muita palveluja kävijöille. Sen yhteydessä voisi olla monenlaisia aktiviteetteja saunasta kiipeilyseiniin.

Talvipuutarha olisi suomalaisen osaamisen keskus niin tekniikan kuin ympäristöalojenkin osalta. Alue lämpenisi maa- tai meri- ja aurinkoenergialla, ja kesän valoa saataisiin tehokkaalla led-tekniikalla. Esikuvana voisi toimia esimerkiksi Singaporen Gardens, joka houkuttelee miljoonia vieraita kaupunkiin ja sen erikoisiin puutarhoihin.

Samassa tilassa toimii pieniä vertikaalisia hyötypuutarhoja jopa useassa tasossa.

Puutarhanhoito on tutkimustenkin mukaan suomalaisten suosikkiharrastus, joka kiinnostaa esimerkiksi yli kuuttakymmentä prosenttia nuorista aikuisista. Heistä moni asuu kaupungissa ja olisi valmis pistämään istutuslapionsa wau-puutarhan multaan.

Timo Taulavuori

toimitusjohtaja, Puutarhaliitto ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide