Kotiutetulla äidillä on oikeus osallistua vauvan hoitoon sairaalassa - Mielipide | HS.fi

Kotiutetulla äidillä on oikeus osallistua vauvan hoitoon sairaalassa

Joskus vastasyntynyt voi tarvita äitiä pidemmän osastohoidon.

27.3. 2:00

Marjukka Ikonen kirjoitti kotiutuneensa Espoon sairaalan synnyttäneiden osastolta ennen vastasyntynyttä (HS Mielipide 21.3.). Pahoittelemme osaltamme Ikoselle syntynyttä ikävää kokemusta.

Espoon ja Jorvin sairaaloiden synnyttäneiden osastoilla suurin osa huoneista on perhehuoneita, jotka on tarkoitettu synnyttäneelle, vastasyntyneelle ja tukihenkilölle.

Perhehuoneessa äiti puolisoineen voi turvallisessa ympäristössä osallistua vauvan ensihetkiin, tutustua vauvaan ja harjoitella vauvanhoitoa.

Perhehuoneet ovat monille perheille, etenkin ensisynnyttäjille, hyvin tärkeitä. Huoneet ovat yhden hengen huoneita, joihin mahtuu äidin ja vauvan lisäksi yöpymään yksi aikuinen. Tukihenkilöiden poistaminen synnyttäneiden osastoilta ei ole keino lisätä vuodepaikkoja.

Vastasyntynyt voi syntymänsä jälkeen tarvita seurantaa ja hoitoa vastasyntyneiden osastolla. Sairaalassamme on käytössä Couplet Care -hoitomalli, jossa vastasyntynyttä ja äitiä hoidetaan yhdessä myös silloin, kun vastasyntynyt tarvitsee hoitoa vastasyntyneiden osastolla. Mallissa toteutuu vastasyntyneen ja vanhempien oikeus olla yhdessä.

Joskus vastasyntynyt voi kuitenkin tarvita äitiä pidemmän osastohoidon. Tällöin äiti kotiutuu, mutta hänellä tai vauvan toisella vanhemmalla on oikeus olla vastasyntyneen luona vastasyntyneiden osastolla ja osallistua vauvan hoitoon.

Mervi Väisänen-Tommiska

linjajohtaja

Teija Kättö

ylihoitaja

Hus Naistentaudit ja synnytykset, raskaudenseuranta ja synnytyksen jälkeinen hoito

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide