Ohjelmistoala ei halua syrjiä ketään - Mielipide | HS.fi

Ohjelmistoala ei halua syrjiä ketään

Jokainen pätevä ja halukas osaaja on saatava alalle.

27.3. 2:00

Nimimerkki Maahanmuuttajan puoliso (HS Mielipide 19.3.) nosti esiin ikävän tilanteen. Hänen ohjelmoijamiehensä ei valitettavasti ole yrityksistään huolimatta työllistynyt ohjelmistoalalle. Puoliso haastoi kaikki ohjelmistoyritykset pohtimaan, miksi alalle työllistyminen on niin vaikeaa.

Yhdymme haasteeseen. Jokainen pätevä ja halukas osaaja on saatava alalle. Ennakkoluulot sekä muut kielteiset ja loukkaavat asenteet mitä tahansa ihmisryhmiä kohtaan ovat yksiselitteisen tuomittavia.

Täydellistä suomen kielen taitoa edellytetään ohjelmistoalalla yleensä lähinnä julkishallinnon projekteissa. Kansainvälisiä softatuotteita rakentavissa yrityksissä (esimerkiksi Supercell, M-Files ja Napa) työkielikin on useimmiten englanti.

Vaikka rajallinen suomen kielen taito voi sulkea pois joitakin asiakastehtäviä, ohjelmistokehittäjän työllistymistä sen ei pitäisi estää.

Koko yhteiskunnassa on havaittu ilmiö, jossa vierasperäinen sukunimi pienentää todennäköisyyttä saada kutsu työhaastatteluun. Ongelman yleisyys ei oikeuta sitä, että näin voi käydä myös ohjelmistoalalla.

Kuten nimimerkkikirjoittaja totesi, ohjelmisto-osaajista on Suomessa huutava pula. Pienissä softayrityksissä sisäisen työkielen muutos voi tuntua haastavalta, mutta se kannattaa. Seuraava kansainvälinen rekrytointi on jo helpompi.

Suomeen tulleet kansainväliset opiskelijatkin jäävät tutkimusten mukaan mielellään tänne valmistumisen jälkeen, jos töitä on tarjolla.

Ohjelmistoyritykset ovat Suomen digitalisoitumisen ytimessä. Menestyksemme perustuu ongelmien tunnistamiseen ja ratkaisemiseen. Kirjoittajan esiin tuoma huoli on ratkaistava. Siksi toivommekin erityisesti julkisen sektorin sallimaan it-tiimeissä laajempaa diversiteettiä, samalla kun haastamme ohjelmistoyritysten vaatimukset rekrytoitavien suomen kielen taidosta.

#mimmitkoodaa-ohjelma on rikkonut rajoja ja tuonut ohjelmistoalalle mukaan yhä enemmän naisia. Emme emmi rikkoa rajoja muissakaan kysymyksissä.

Rasmus Roiha

toimitusjohtaja, Ohjelmisto- ja e-business ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide