Miesten tunteet eivät ole mikään uutinen - Mielipide | HS.fi

Miesten tunteet eivät ole mikään uutinen

Kyllä, miehet keskustelevat tunteistaan – vaikka eivät ehkä juuri sinun kanssasi.

1.4. 2:00 | Päivitetty 1.4. 7:12

Sanoin vuonna 2018 ystävälle, että nyt ahdistaa. Hän kuunteli, miltä möykky tuntuu ja kuinka kellosta tulee yössä vihollinen. Osasi vastata, koska keskustelua oli vuorotellen käyty ennenkin.

Joskus kiristää pää, joskus nivelside. Molemmat ovat hoidettavissa ja molemmista voi jutella.

Samaan aikaan ympäröivä yhteis­kunta kannusti miehiä puhumaan tunteistaan, joista miehet eivät kuulemma puhu. Ja jos puhuvat, niin se tapahtuu saunassa tai häpeillen.

Miesten tunteet eivät ilmeisesti voi olla pintaväreilyä, vaan jotain syvempää, joka täytyy erikseen kaivaa esiin. Kun tunne sitten saadaan ulos, niin yhteiskunta taputtaa vieressä, että helkkari tuo on rohkeaa puhetta. Aivan kuin miehen tunne olisi uutinen, joka vaatii reaktion.

Keskustelua miehisyydestä käydään edelleen vanhalla kulmalla, että on olemassa joku 1940-luvulla syntyneen miehen malli; mies ei itke, keskustele, ole selvin päin tai valita. Mallin takia yhteiskunnassa elää edelleen nurjahtaneita rakenteita ja sääntöjä.

Alkuvuoden uutisten perusteella Suomessa mies voi maksaa elatusmaksuja, vaikka lapsi ei olisi oma. Ilmeisesti mies kantaa vastuun, vaikka ei olisi vastuussa.

Tilastojen mukaan mies jää lähes aina kakkoseksi huoltajuuskiistoissa. Eihän kyyneletön ihminen voi olla parempi vanhempi.

Miten vanhentunutta ja tulevaisuutta rikkovaa.

Nuoremmat länsimaisen Suomen ja internetin kasvattamat miehet näkevät elämän tarjoavan paljon muutakin kuin vain selviytymistä ja äärimmäisyyksiin vietyä juroutta. Ajatus tunteettomasta, naisten vastakohdaksi luodusta arjesta kuulostaa dystopialta.

Eikä muutos tapahtunut vahingossa. Olen 1990-luvulta lähtien katsellut keskusteluohjelmia ja lukenut kolumneja, joissa on paalutettu, että kyllä nyt miestenkin pitää alkaa puhua tunteistaan.

Tuli Mika Myllylän testamentti, tulivat Joonas Berghällin elokuvat, tuli uusi urheilukulttuuri. Syntyi sukupolvia, jotka eivät ole nähneetkään joulupöydässä sotatraumoja käsittelevää isoisää.

Toki vieläkin on miehiä, jotka eivät puhu esimerkiksi puolisoilleen tunteistaan. Ehkä miehet ja tunteet -keskustelussa voitaisiin mennä jo eteenpäin seuraavan kysymyksen ääreen. Se liittyy kuuntelemiseen.

Kirjoittaja on HS Vision yhteiskuntatoimittaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide