Luodaan kaikille pakollinen kokonaisturvallisuuden koulutus - Mielipide | HS.fi

Luodaan kaikille pakollinen kokonaisturvallisuuden koulutus

Kokonaisturvallisuus saavutettaisiin parhaiten kaikkia sukupuolia koskevalla tiiviillä ja intensiivisellä palveluksella.

3.4. 2:00

Aku Kervinen Aseistakieltäytyjäliitosta vastasi (HS Mielipide 28.3.) Reserviläisliiton varapuheenjohtajan Terhi Hakolan mielipiteeseen (HS 22.3.) asevelvollisuuden kehittämisestä. Kervisen mukaan koko ikäluokan kansalaispalvelus ei ole vaihtoehto, sillä se tulisi ”valtavan kalliiksi” eikä sille ole löydetty aiemmissa selvityksissä tarvetta.

Viimeistään koronaviruskriisi on osoittanut kaikkia täysi-ikäisyyden saavuttavia suomalaisia koskevan kokonaisturvallisuus­osaamisen tarpeellisuuden.

Kaikille täysi-ikäisyyden saavuttaville suomalaisille onkin luotava pakollinen kokonais­turvallisuuden minimikoulutus. Sen tulisi olla intensiivimallinen ja kestoltaan 4–6 viikkoa eli sama kuin nyt epidemian aikana asepalvelustaan suorittavien pisin yhtämittainen niin sanottu kiinnioloaika.

Tämän minimipalveluksen sisälle voitaisiin luoda palvelusvelvollisten oman motivaation ja yhteiskuntamme kokonaisturvallisuustarpeen mukaiset eriytyvät koulutukset aseellisen ja ei-aseellisen taitoreservin ylläpitämiseksi. Minimipalveluksesta vapautuisi vain terveydellisin perustein, ja nykyinen muun muassa Kervisen mielestä ”ominaisuuksiltaan rankaiseva” siviilipalvelusjärjestelmä ajettaisiin alas.

Aseelliseen palvelukseen valittavat jatkaisivat minimipalveluksen jälkeen nykyisen varusmiespalveluksen mukaisilla järjestelyillä, mutta koulutettavien määrää vähennettäisiin nykyisestä yli 20 000:sta noin 15 000:een vuosittain. Se riittäisi ylläpitämään Suomen aseellisen maanpuolustuksen tarvitseman minimireservin.

Kokonaisturvallisuuden koulutus- ja ylläpitojärjestelyt olisivat tämän kaltaisella mallilla toteutettavissa kutakuinkin nykyisellä kulurakenteella. Mahdollisesti jopa halvemmalla.

Järjestelmä ei olisi sen epäyhdenvertaisempi kuin nykyinenkään, jossa on varusmiespalveluksen sisällöstä riippuen eripituisia palvelusaikoja. Järjestelmä olisi nykyisestä poiketen kuitenkin lähtökohtaisen tasa-arvoinen, mikä on varsin vahva ja yhteiskunnallisesti merkittävä arvo etenkin nuorison eli tulevien palvelusvelvollisten keskuudessa.

Nykyisen asevelvollisuus- ja asepalvelusjärjestelmämme uudistamisessa tulee määräävänä tekijänä olla maamme kokonaisturvallisuuden varmistaminen. Parhaiten se saavutettaisiin kaikkia sukupuolia koskevalla tiiviillä ja intensiivisellä kokonaisturvallisuus­palveluksella, jossa joustavasti yhdistyisivät aseellisen ja aseettoman koulutuksen elementit yhteiskunnassamme vallitsevien ja muuttuvien tarpeiden mukaisesti.

Vesa Huopana

sotatieteiden maisteri, majuri evp.

Riihimäki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide