Vihreään energiaan siirtyminen tuottaa uusia ympäristöongelmia, joista ei haluta keskustella - Mielipide | HS.fi

Vihreään energiaan siirtyminen tuottaa uusia ympäristöongelmia, joista ei haluta keskustella

Hinta maksatetaan tuhansien kilometrien päässä asuvilla ihmisillä.

5.4. 2:00 | Päivitetty 5.4. 7:12

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr) kirjoitti (HS Mielipide 19.3.) Suomen kestävän kasvun ohjelmasta.

Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen siirtymällä sähköiseen liikenteeseen sekä aurinko- ja tuulivoimaan aiheuttaa uusia ympäristöongelmia. Uusi teknologia tulee vaatimaan valtavia määriä uusia maametalleja ja mineraaleja – joukossa on myös käytössä aiemmin tuntemattomia metalleja. Kun fossiilisista polttoaineista luovutaan, syntyy uudenlainen riippuvuus moniin uudessa teknologiassa välttämättömiin raaka-aineisiin.

Kun nyt Pariisin vuoden 2015 ilmastosopimuksen mukaisesti tavoitellaan hiilineutraaliutta Euroopassa, suljemme silmät sen aiheuttamilta ympäristö­ongelmilta muualla.

Uuden teknologian tarvitsemat raaka-aineet saadaan muun muassa Chilestä (kupari), Kongosta (koboltti), Indonesiasta, Boliviasta (litium), Australiasta ja Kiinasta (mineraalit, harvinaiset maametallit). Raaka-aineita ei riitä loputtomiin, ja arvioidaan, että kuparista voi tulla pulaa jo parinkymmenen vuoden päästä. Ympäristö- ja ihmisoikeusjärjestöt raportoivat monien näiden maiden kaivostoimintaan liittyvistä ympäristö- ja ihmisoikeusrikkomuksista.

Uuden teknologian tarvitsemien maametallien tarve kasvattaa kaivostoimintaa ja lisää ympäristön sekä ilmaston pilaantumista. Kiinassa on tuhansia kaivoksia ja satoja vanhentuneita tehtaita. Ympäristönormeista ei useinkaan piitata, ja valvonta on heikkoa. Monien ihmisten asuinalueet muuttuvat asuinkelvottomiksi ja heidän terveytensä pilataan kaivostoiminnalla. Ihmisiä myös pakkosiirretään kotiseudultaan kaivosten tieltä. Samoja ongelmia raportoidaan monista kaivostoimintaa harjoittavista maista.

Kaivokset kuluttavat valtavasti vesivaroja ja saattavat imeä kuiviin pohjavedet. Tämän seurauksena lähellä asuvilta ihmisiltä loppuu vesi. Kaivoksen käyttämät vedet voidaan laskea puhdistamattomina ympäristöön. Kaivoksista ilmaan kulkeutuvat raskasmetallihiukkaset aiheuttavat ihmisille terveysongelmia.

Kaikki tämä tiedetään, mutta vihreään energiaan siirtymisen haitoista ei haluta puhua. Sen hinta maksatetaan tuhansien kilometrien päässä asuvilla ihmisillä.

Oma ongelmansa ovat käyttö­ikänsä loppuun tulleet aurinkopaneelit ja tuulivoimalat, joiden kierrätystä ei välttämättä ole järjestetty mitenkään. Erityisesti lapojen kierrätys on osoittautunut hankalaksi.

Ainoa kestävän kasvun tie on kulutuksen leikkaaminen. Muut polut eivät pelasta maapalloa lapsille ja lapsenlapsillemme.

Vesa Kukkamaa

eläkeläinen, Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide