Tuomas Pöysti joutui ainutlaatuiseen välikäteen - Mielipide | HS.fi

Tuomas Pöysti joutui ainutlaatuiseen välikäteen

8.4. 2:00

Ilta-Sanomat toteaa, että oikeus­kansleri Tuomas Pöysti astui tiistaina poikkeuksellisesti julkisuuteen selittämään osuuttaan hallituksen kaavailemien liikkumis­rajoitusten kohtaloon.

”Liikkumisrajoitukset kaatuivat eduskunnan perustuslaki­valiokunnassa. Useiden oikeusoppineiden mielestä Pöystin olisi etukäteen pitänyt tehdä selväksi hallitukselle, että esitykset eivät käy. Silloin ei olisi tuhlattu aikaa ja hallituksen arvovaltaa poikkeuksellisen vaikeassa tautitilanteessa.”

”Oikeuskanslerin tehtävänä on olla päivänpolitiikan yläpuolella. Pöysti on joutunut varsin ainutlaatuiseen välikäteen.”

”Selvää tietenkin on, että kyseessä on hallituksen epäonnistuminen eikä Pöystin. Pääministeri Sanna Marinin (sd) osuus rajoitushankkeessa oli suuri. Häneen saattoi iskeä vauhti­sokeus. Sitä olisi jonkun pitänyt toppuutella.”

”Pöystin selitykset jättävät kuitenkin auki kysymyksiä hänen omasta roolistaan. Kansalaisille syntyi perustuslakivaliokunnan kannasta kuva, että esitys oli pohjiaan myöten pieleen laadittu – – Moni voi pitää ­oikeuskanslerin asennoitumista ja toimintaa köykäisinä.”

Karjalainen kirjoittaa, että Pöysti puolustautui laki­esityksen valmistelun poikkeuksellisella kiireellisyydellä sekä sillä, että hän oli mukana vasta lain­valmistelun loppu­vaiheessa.

”Ylipäänsä Pöysti ei näe oikeana, että oikeuskansleri estäisi hallituksen esitysten antamista eduskunnalle, vaikka niiden lainmukaisuutta voitaisiin ennakoida tulkittavan eduskunnassa toisin kuin hallituksen valmistelussa. Pöystin mukaan valtioneuvostolla pitää olla mahdollisuus tehdä myös uusia perustuslain tulkintoja sisältäviä ehdotuksia eduskunnalle.”

”Tämä perustelu vaikuttaa kestävältä, eikä tämän koetun prosessin suurin epäonnistuminen ollutkaan lainvalvonnassa vaan valmistelun kiireellisyydessä – sekä tällä kertaa myös valmistelun salaamisessa.”

”Pöysti toikin myös tämän ongelman esiin, joskin hän kohteliaasti pidättäytyi osoittelemasta siitä hallitusta.”

Keskisuomalainen arvioi, että suurin ongelma on ollut kiire lain­valmistelussa.

”Mutta kiire ei ole pätevä selitys sille, miksi lakiesitykselle kävi niin kuin kävi. Lainvalmistelun heikkouksista on puhuttu pitkään, mutta tämänkertainen sotku herättänee tarttumaan ongelmaan tosissaan.”

”Jatkossa oikeuskanslerin toimenkuvassa on epäilemättä tarkentamisen varaa. Kynnys puuttua heikkoon lainvalmisteluun pitää saada matalammaksi.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide