Patenttien purkaminen ei lisäisi rokotteiden saatavuutta - Mielipide | HS.fi

Patenttien purkaminen ei lisäisi rokotteiden saatavuutta

Patentit ovat edellytys sille, että uusia lääkkeitä ja rokotteita voidaan ylipäätään kehittää.

8.4. 2:00

Anna-Stina Nykänen kirjoitti kolumnissaan (HS Sunnuntai 3.4.) rokotteita pihtaavista lääkeyhtiöistä sekä siitä, kuinka koronarokotteen saatavuuskysymykset ratkaistaisiin vapauttamalla rokotteiden patentit.

Patenttien purkaminen ei lisäisi rokotteiden saatavuutta eikä vauhdittaisi tuotantoa. Patenteista luopuminen ei myöskään takaisi tasapuolisempia osuuksia koronarokotteista, sillä tällä hetkellä on kyse niukkuuden jakamisesta. Siitä, että koronarokotteiden tuotantokapasiteetti ei kykene vastaamaan globaaliin kysyntään.

Tarve on noin 12 miljardia annosta, ja lääkeyhtiöt tekevät kaikkensa tuotannon ja toimitusten nopeuttamiseksi. Miksi ne toimisivat päinvastoin? Rokoteyritykset ovat jo sopineet yhteistyöstä tuotannon kasvattamiseksi niiden kanssa, joilla on ollut valmius taata tuotteiden turvallisuus ja laatu.

Rokotteiden tuotanto on tarkkaan säädeltyä, ja uuden tuotantoyksikön pystyttäminen vie yleensä vähintään vuoden. Väitän, ettei missään ole tyhjäkäynnillä sääntelyn täyttävää rokotteiden tuotantokapasiteettia.

Patentit ovat edellytys sille, että uusia lääkkeitä ja rokotteita voidaan ylipäätään kehittää. Ne ovat suoja keksinnölle ja sille, että tutkijat ovat voineet kehittää koronarokotteen ennätysajassa.

Sen sijaan että patentit olisivat hidaste pandemian taltuttamiseksi, juuri ne auttavat varmistamaan, että olemme valmiita seuraaviin globaaleihin terveyskriiseihin ja voittamaan sairauksia, joihin ei vielä ole hoitoa. Patentit ovat edellytys myös sille, että jatkuvasti mutatoituvalle koronavirukselle kehitetään uusia rokotteita.

Nimenomaan patentit ovat myös mahdollistaneet valtioiden, tutkimusyhteisöjen ja lääkeyhtiöiden laajan yhteistyön sekä esimerkiksi rokoteyritysten välisen yhteistyön rokotteiden tuotannon tehostamiseksi.

Patenttijärjestelmän rapauttamisella olisi kauaskantoisia seuraamuksia. Se vaarantaisi tulevaisuuden lääketieteellisten innovaatioiden kehittämisen ja tekisi meistä kaikista haavoittuvampia sairauksille, joihin ei ole vielä riittävää hoitoa.

Laura Labart

erityisasiantuntija, Lääketeollisuus ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide