Todistusvalinnan pisteytysjärjestelmää on muutettava - Mielipide | HS.fi

Todistusvalinnan pisteytysjärjestelmää on muutettava

Pisteytyksiä muuttamalla tai monipuolistamalla vahvistettaisiin nuorten mahdollisuutta opiskella laajasti eri aineita.

8.4. 2:00

Korkeakoulujen pisteytysjärjestelmässä korkealle sijoitettuja oppiaineita suositaan tällä hetkellä lukioissa muiden aineiden kuihtuessa. Tämä koskee erityisesti vieraita kieliä, joiden opiskeluun lukiolaisella ei jää aikaa – jos niitä edes enää tarjotaankaan.

Lukion kieltenopetuksen valtakunnallinen kehittämishanke Lukki on seurannut tilannetta erittäin huolestuneena. Hanke haastaa yliopistot ja korkeakoulut arvioimaan käyttämiään pistetaulukoita kriittisesti, sillä niiden lukio-opintoja ohjaava vaikutus on merkittävä. Nämä pisteytystaulukot ovat tosiasiallisesti se ohjenuora, jota tavoitteellisesti opiskelevat lukiolaiset seuraavat.

Pisteytysjärjestelmää muuttamalla ja monipuolistamalla vahvistettaisiin nuorten mahdollisuutta opiskella laajasti eri aineita ja löytää omia vahvuuksia lukiovuosina. Tämä on yleissivistävän lukiokoulutuksen ydintehtävä, ja se valmentaisi nuoriamme parhaalla mahdollisella tavalla myös jatko-opintoihin sekä parantaisi heidän hyvinvointiaan.

Suomalainen laadukas kieltenopetus on aina avannut ovia maailmaan – ei vain yksilöille vaan koko suomalaiselle yhteiskunnalle. Olemme tottuneet olemaan ylpeitä suomalaisten kielitaidosta ja sen mahdollistamasta aktiivisesta osallisuudesta kansainväliseen toimintaan aina kaupan alalta kansainväliseen politiikkaan.

Suomalaisten kielivarantoa ei voi enää pitää itsestäänselvyytenä, mikäli sen ajatellaan sisältävän muidenkin kuin englannin kielen osaamista. Kieli on avain kulttuurien väliseen vuorovaikutukseen ja aktiiviseen toimijuuteen maailmassa. Eivätkö nämä ole juuri niitä 2000-luvun taitoja, joita nuorillemme haluamme välittää?

Marja Jegorenkov

lukion rehtori, venäjän lehtori

Niina Saunamäki

englannin lehtori

Sanna Karppanen

ranskan lehtori

Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu

Lukion kieltenopetuksen valtakunnallinen kehittämishanke Lukki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide