Resurssipula vaikeuttaa koululaisten arkea - Mielipide | HS.fi

Resurssipula vaikeuttaa koululaisten arkea

Helsinkiläisissä alakouluissa on tullut vastaan tilanteita, joissa kirjoja riittää vain osalle luokan lapsista.

8.4. 2:00

Nykyisin, kun maksuttomassa peruskoulussa riittää opiskeluvälineitä vain osalle koululaisista, aletaan lähestyä tilannetta, jossa oppilailla ei ole enää tasavertaisia mahdollisuuksia oppimiseen. Kerron pari esimerkkiä helsinkiläisen peruskoulun arjesta.

Alakoulun puolella on tullut vastaan tilanteita, joissa kirjoja riittää vain osalle luokan lapsista. Muille oppilaille opettaja lähettää valokuvia kirjan sivuista Wilmassa, jotta koululaiset voivat tehdä tehtäviä kotona tai lukea kokeisiin.

Jos sattuu olemaan niiden etuoikeutettujen joukossa, jotka saavat kirjan, siihen ei saa kuitenkaan tehdä minkäänlaisia merkintöjä. Tehtävät tehdään vihkoihin myös silloin, kun niille on varattu kirjassa vastaustila.

Monille visuaalisuus on tehokas tapa oppia asioita, ja siksi merkintöjen tekeminen kirjoihin olisi tärkeää. Samoja kirjoja kierrätetään myös useita vuosia. Osa kirjoista on niin huonokuntoisia, ettei niitä viitsi paljain käsin edes koskea, saati että niistä voisi jotain oppia.

Yläkoulun puolella seitsemäsluokkalaisille annetaan käyttöön kannettavat tietokoneet. Ne kulkevat mukana yläkoulun ajan. Uusia koneita ei kuitenkaan riitä kaikille, vaan osa oppilaista saa useita vuosia vanhan, käytetyn koneen, joissa toimii vain osa näppäimistöstä. Joitakin koneita on töhritty tusseilla.

Onko tämä koululaisten arki kaikkien päättävien tahojen tiedossa?

Jos lasten ja nuorten koulumotivaatiota ja oppimista halutaan lisätä, sitä ei ainakaan auta se, että oppimateriaalit ja välineet ovat puutteellisia, rikkinäisiä tai niitä ei ole laisinkaan. Helsinkiläisenä ihmettelen, minne veroeuromme menevät, kun maksutonta perusopetusta ja riittävän laadukkaita materiaaleja ei voida taata kaikille.

Maksutonta toisen asteen opiskelua toivotaan kovasti. Jos se tarkoittaa sitä, että perusopetuksesta säästetään entisestään, tuo malli ei voi olla kovin kestävä.

Oppimisen perusasiat kuntoon

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide