Omaishoitovapaa ei ole pelkkä saattohoitovapaa - Mielipide | HS.fi

Omaishoitovapaa ei ole pelkkä saattohoitovapaa

Hallituksen esitys on rajaamassa omaishoitovapaan vain lähisukulaisten tai samassa taloudessa asuvien läheisten hoivaan.

9.4. 2:00

Helsingin Sanomat uutisoi (2.4.) perhevapaauudistukseen liittyvästä omaishoitovapaasta työvapaana, jonka perusteeksi on tulossa omaisten saattohoitotilanne. Läheisten mahdollisuus olla aiempaa joustavammin mukana saattohoidossa on odotettu parannus, mutta se ei kerro koko kuvaa vapaiden käyttötarpeista.

Omaishoitovapaa luo keinoja arkiseen auttamiseen ja hoivaan, ei vain saattohoitoon. Esityksessä todetaan, että perusteena voi olla sairaan tai vammaisen läheisen tarve perustoiminnoissa avustamiseen, jos ei ole voitu hankkia ulkopuolista apua.

Suomalaisten hyvinvointi 2014 -tutkimuksen mukaan vanhuuden, vammaisuuden tai sairauden vuoksi läheisten avun kohteena ovat useimmin omat tai puolison vanhemmat (51,4 prosenttia), muut sukulaiset kuin lähisukulaiset tai ystävät (16,7 prosenttia), tai isovanhemmat (10,9 prosenttia). Harvemmin kohteena ovat esimerkiksi lapset (4,4 prosenttia) tai puoliso (4,0 prosenttia).

Suurin osa avunannosta kytkeytyy siis yhteiskunnan keskeiseen muutostrendiin eli ikääntymiskehitykseen. Omaishoitovapaa voikin vastata haasteisiin joustavoittamalla läheisistä huolehtimista työn ohessa, jos palveluita ei ole tai omaisen läsnäolo on välttämätöntä. Silti perhevapaauudistuksessa ikääntyneistä huolehtivien tarpeet ovat jääneet marginaaleihin.

Hallituksen esitys on myös rajaamassa omaishoitovapaan vain lähisukulaisten tai samassa taloudessa asuvien läheisten hoivaan. Avunannon toiseksi suurin kohde – muut sukulaiset tai ystävät – on jäämässä ulkopuolelle. Nykyisissä omaishoitajien perhevapaissa vastaavaa rajausta ei ole.

Suomalainen omaishoito on rakentunut tosiasiallisen hoivasuhteen kautta, ei lähisukulaissuhteen tai samassa taloudessa asumisen kautta. Siksi perhevapaauudistuksessa ei tule tuoda Suomeen tätä eteläeurooppalaisen perhehoivan käytäntöjä muistuttavaa rajausta.

Miika Kataja

projektipäällikkö

Omaishoitajaliitto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide