Lantalogistiikan ja kipsin lisäksi Itämeren suojelemiseksi tarvitaan myös muita vaihtoehtoja - Mielipide | HS.fi

Lantalogistiikan ja kipsin lisäksi Itämeren suojelemiseksi tarvitaan myös muita vaihtoehtoja

Tutkimustulokset osoittavat metsäteollisuuden sivuvirtojen toimivan ravinnekuormituksen leikkaajina siinä missä kipsikin.

9.4. 2:00

Juha Nurminen ja Antti Herlin nostivat esiin (HS Vieraskynä 7.4.) kaksi Itämeren suojelun kannalta keskeistä seikkaa: peltojen ravinnekuormitusta vähentävän maanparannusaineen kipsin sekä lantaperäisten ravinteiden alueellisen keskittymisen.

Luonnonvarakeskuksen tuottamat aineistot lantaravinteiden alueellisesta jakautumisesta ja peltojen kasvien mukaisesta lannoitustarpeesta osoittavat ravinteiden olevan osin ”väärässä paikassa”. Samat aineistot tarjoavat mahdollisuuden suunnitella ravinnekiertoja siten, että ravinteet suuntautuvat niitä tarvitseville peltolohkoille.

Nurminen ja Herlin tarjoavat ratkaisuksi muun muassa logistiikkaa osana systeemisen ongelman ratkaisua. Lanta sellaisenaan ei kuitenkaan ole kuljetettavissa kauas, joten tarvitaan myös lannan prosessoinnin osaamista, syntyvien kierrätyslannoitevalmisteiden agronomisen laadun tuntemusta sekä taloudellisia ja hallinnollisia ohjauskeinoja, jotka mahdollistavat kierrätyslannoitemarkkinoiden kehittymisen. Tarvittu systeeminen muutos on suuri, joten tarvitaan paitsi uudenlaista ajattelua ja toimintatapoja myös aikaa.

Kirjoitus nosti esiin laajamittaisen kipsinkäytön vesistökuormituksen vähentäjänä. Luonnonvarakeskus on kipsin ohella tutkinut myös orgaanisia maanparannusaineita. Tutkimustulokset osoittavat metsäteollisuuden sivuvirtojen toimivan ravinnekuormituksen leikkaajina siinä missä kipsikin. Nämä maanparannuskuidut tarjoavat vaihtoehdon sekä niille peltolohkoille, joille kipsin käyttö ei sovellu, että viljelijöille, jotka vaihtoehtoisesti haluavat lisätä maaperän toiminnoille suotuisaa orgaanista hiiltä peltoonsa.

Vesistövaikutusten vähentämisen työkalupakin laajentamiseksi ohjauskeinojen tulisi kohdentua monenlaisiin vaihtoehtoihin. Lannasta prosessoitujen kierrätyslannoitteiden tai teollisuuden sivuvirroista valmistettujen maanparannusaineiden mahdollisuuksia ei sovi unohtaa tukijärjestelmiä suunniteltaessa.

Kimmo Rasa

erikoistutkija, tutkimuspäällikkö

Sari Luostarinen

erikoistutkija

Luonnonvarakeskus

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide