Nuori voi joutua odottamaan apua viikkoja - Mielipide | HS.fi

Nuori voi joutua odottamaan apua viikkoja

Nuorilla on pysäyttäviä kokemuksia jopa siitä, kuinka ”huumeita on tällä hetkellä helpompi saada kuin apua mielenterveyspalveluista”.

9.4. 2:00

Helsingin Sanomissa on ollut esillä mielenterveyspalvelujen vaikea saatavuus. On tärkeää saada julki lasten ja nuorten omat kokemukset palveluihin pääsystä, niiden riittävyydestä ja vaikuttavuudesta.

Osallisuuden ajan kehittäjäryhmässä lastensuojelun kokemusasiantuntijat ovat pohtineet, kuinka vaikuttavaa ja kauaskantoista on saada apua juuri silloin, kun sitä itse tarvitsee. Toisaalta nuoret kokevat yksinäisyyttä, epätoivoa ja ulkopuolisuutta tilanteessa, jossa he eivät saa apua tai joutuvat odottamaan vastaanottoaikaa useita viikkoja. Nuorilla on pysäyttäviä kokemuksia jopa siitä, kuinka ”huumeita on tällä hetkellä helpompi saada kuin apua mielenterveyspalveluista”.

Aina kyse ei ole vain rahan määrästä vaan ennen kaikkea siitä, mihin sitä käytetään. Mihin lastensuojeluun osoitetut lisäeurot todellisuudessa kuluvat? Kolme miljoonaa voi olla merkittävä summa oikein kohdennettuna, mutta mitätön panostus sinne tänne siroteltuna.

Se, miten nuoret kokevat olemassa olevien palveluiden sopivan juuri heidän tilanteeseensa, selviää vain kysymällä heiltä itseltään. Palvelun pitäisi myös olla tasalaatuista, ja kaikilla tulisi olla samat mahdollisuudet saada apua. Miten varmistetaan, ettei ainoa reitti mielenterveyspalveluihin kulje lastensuojelun asiakkuuden kautta? Entä ovatko palvelut saatavilla, jos nuori on ”turvallisesti säilössä” laitoksessa?

Ammattilaisilla on paljon osaamista ja näkemystä toteuttaa uusia palveluita. Asiakkailla taas on ensikäden tietoa ja kokemusta siitä, millaisesta palvelusta olisi heidän tilanteessaan mahdollisimman paljon hyötyä. Palveluntuottajilla taas pitäisi olla kyky toimia ja reagoida ketterästi muuttuviin tarpeisiin. Ammattilaisten, asiakkaiden ja päättäjien yhteistyö palvelujen kehittämiseksi on yksi tapa lisätä palveluiden vaikuttavuutta. Se vaatii uudenlaista asennetta ja halua luoda dialogia palveluntarjoajan ja palvelun käyttäjien välille. Kehitystyön tuloksena lapsi tai nuori voi parhaassa tapauksessa päästä osalliseksi omaan elämäänsä ja osaksi toimivampaa yhteiskuntaa.

Maya Waitara

ja joukko muita nuoria lastensuojelun kokemusasiantuntijoita

Osallisuuden aika ry:n kehittäjäryhmä

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide