Hiilineutraalius ei ole varsinainen päämäärä - Mielipide | HS.fi

Hiilineutraalius ei ole varsinainen päämäärä

Sen sijaan tulisi tarkastella yritysten ja valtioiden tosiasiallisia toimenpiteitä päästöjen vähentämiseksi ja vähäpäästöisten ratkaisujen tuomiseksi markkinoille ja yhteiskunnan käyttöön.

11.4. 2:00

Toimittaja Jarno Hartikainen käsitteli jutussaan (HS 28.3.) ansiokkaasti yritysten hiilineutraaliustavoitteita ja sitä, miksi niihin keskittyminen voi olla harhaanjohtavaa.

Jutusta saattoi tosin saada kuvan, että ongelma olisi erityisesti suomalaisten yritysten viestinnässä, vaikka hiilineutraaliutta koskevat haasteet koskevat itse käsitettä ja siten vaikeuttavat tavoitteiden yhteismitallista tulkintaa kaikkialla – myös valtioiden hiilineutraaliustavoitteita tarkasteltaessa.

Hiilijalanjäljen mittaamiseen liittyy väistämättä käytännön haasteita – erityisesti siltä osin, kun päästöt tapahtuvat toisten yritysten tai vaikkapa kuluttajien toiminnassa, joihin jutussa mainituilla scope 3 -päästöillä viitataan. Vaadittavaa tietoa ei välttämättä ole raportoivien yritysten saatavilla, tai joudutaan turvautumaan karkeisiin arvioihin.

GHG-protokollan luonteeseen toisaalta kuuluu myös se, että päästökirjanpito on ikään kuin kaksinkertaista. Toisin sanoen samat päästöt tulevat lasketuiksi sekä yhden yrityksen scope 1 ja 2 -päästöinä ja toisaalta toisten yritysten scope 3 -päästöinä. Hiilijalanjälki on siten pohjimmiltaan jotain jaettua tai yhdessä tuotettua.

Mittaamista koskevan haasteen lisäksi olennaisempaa on ymmärtää, että scope 3 -päästöt syntyvät toiminnassa, johon raportoitavalla yrityksellä ei ole suoraa kontrollia. Yrityksen vaikutusmahdollisuudet vaikkapa tuotteiden käytön aiheuttaman sähkönkulutuksen päästöjen osalta ovat rajoitetummat kuin suoraan omassa toiminnassa syntyvien päästöjen osalta. Päästöihin saattaa esimerkiksi vaikuttaa olennaisemmin käytetty sähkönlähde kuin laitteen ominaisuudet. Tilanteet vaihtelevat yrityksen ja toimialan mukaan.

Hiilineutraaliutta ei tulisi siksi tarkastella toiminnan varsinaisena päämääränä. Sen sijaan tulisi tarkastella yritysten ja valtioiden tosiasiallisia toimenpiteitä päästöjen vähentämiseksi ja vähäpäästöisten ratkaisujen tuomiseksi markkinoille ja yhteiskunnan käyttöön. Hiilineutraaliustavoitteet pitäisi ymmärtää yritysten ja valtioiden toimintaa ohjaavina sitoumuksina eikä itse päämääränä.

Antti Turunen

vastuullisuusasiantuntija

Keskuskauppakamari

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide