Yksilöllinen ja säännöllinen palvelu tukee työnhakijaa työllistymisessä - Mielipide | HS.fi

Yksilöllinen ja säännöllinen palvelu tukee työnhakijaa työllistymisessä

Uudistuksen tavoitteena ei ole rankaista, passivoida tai rajoittaa työttömiä. Työnhakija valitsisi lähtökohtaisesti itse, mitä työmahdollisuuksia hän hakee.

11.4. 2:00

Sosiologian apulaisprofessori Lena Näre ja sosiologian dosentti Sari Näre kirjoittivat kriittisesti hallituksen viime syksynä budjettiriihessä päättämästä pohjoismaisesta työvoimapalvelumallista (HS Vieraskynä 9.4.).

Mallissa työnhakija hakisi työtä omatoimisesti ja hänelle tarjottavan yksilöllisen tuen määrää lisättäisiin merkittävästi. Te-toimiston tai työllisyyden edistämisen kuntakokeiluun osallistuvan kunnan asiantuntija kohtaisi työnhakijan kahden viikon välein heti työttömyyden alusta lähtien ja tukisi häntä työnhaussa tai ohjaisi hänet tarvittaviin palveluihin.

Uudistuksen tavoitteena ei ole rankaista, passivoida tai rajoittaa työttömiä. Työnhakija valitsisi lähtökohtaisesti itse, mitä työmahdollisuuksia hän hakee. Te-toimiston tai kunnan ja työnhakijan välisissä työnhakukeskusteluissa sovittaisiin yksilöllisesti työnhakua tukevista palveluista ja haettavien työmahdollisuuksien määrästä. Samalla työttömyysturvaseuraamuksia kohtuullistettaisiin niin, että työnhakijan oikeudet ja velvollisuudet olisivat nykyistä paremmin tasapainossa. Ensimmäisestä unohduksesta tai laiminlyönnistä seuraisi muistutus, ja niin sanottujen karenssien kestoja porrastettaisiin.

Uudistuksen arvioidaan kasvattavan työllisyyttä noin kymmenellätuhannella henkilöllä. Merkittävä työllisyysvaikutus on keskusteluilla, joita työnhakija kävisi te-toimiston tai kunnan asiantuntijan kanssa. Tutkimusten mukaan juuri työnhakijan kohtaaminen säännöllisesti, aktiivinen työnvälitys ja työnhaun seuranta lyhentävät työttömyysjaksoja.

Työ- ja elinkeinoministeriö lähettää luonnoksen lainsäädäntömuutoksista lausuntokierrokselle kevään aikana. Asiaa koskeva hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syysistuntokauden alussa. Tavoitteena on muutosten voimaantulo vuoden 2022 alussa.

Kimmo Ruth

työmarkkinaneuvos

Outi Viljamaa

neuvotteleva virkamies työ- ja elinkeinoministeriö

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide