Viikon puheenaiheet - Mielipide | HS.fi

Viikon puheenaiheet

11.4. 2:00

1) Ulospääsy

Hallitus julkisti suunnitelmansa, jonka mukaisesti koronaviruspandemiasta tultaisiin ulos ja rajoitukset purettaisiin.

Kun pandemia iski Suomeen, poliittinen yksimielisyys vastakeinoista oli melko vahva. Myöhemmin tämä yksimielisyys alkoi rakoilla ja pandemiatoimista tuli normaalia politiikan ruokaa. Exit-strategian laadinnassa oli yritystä palata vuoden takaisiin tunnelmiin, sillä myös oppositiota kuultiin Säätytalolla. Vaikuttaa tosin siltä, että hallitus ehti tehdä strategiansa melko valmiiksi ennen kuulemista.

2) Median syy

Eduskunnan kansliatoimikunta päätti torstaina, että Valtiontalouden tarkastusviraston VTV:n pääjohtaja Tytti Yli-Viikari pidätetään virasta rikostutkinnan ajaksi. Tutkinnan alla ovat lentopisteiden käyttö ja virkamiehelle laadittu työsopimus, jonka mukaan tämä sai palkkaa ilman työvelvoitetta.

Yli-Viikari on ollut prosessin aikana vähäpuheinen. Torstaina hän liittyi siihen ongelmiin joutuneiden joukkoon, joka syyttää tiedotusväli­neitä. Kansliatoimikunta sai kuulla, että Yli-Viikari koki olleensa median painostuksen kohteena.

3) Ukraina

Ukrainan sota ei hyydy, vaan kierrokset kovenevat. Venäjä siirtää joukkoja ja kalustoa Ukrainan rajan tuntumaan ja lisää jännitteitä niin Krimillä kuin Itä-Ukrainassakin. Ukrainan mukaan maiden rajalla on noin 20 000 venäläistä sotilasta.

Kriisiä leimaa arvaamattomuus. Kova paine kasvattaa myös vahingossa eskaloituvien yhteenottojen riskiä. Diplomatiakin käy kuumana. Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden osoitti tukensa Ukrainalle, ja Saksan liittokansleri Angela Merkel oli yhteydessä Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide