Hietalahden suunnittelussa on edettävä maltillisesti - Mielipide | HS.fi

Hietalahden suunnittelussa on edettävä maltillisesti

Miksi juuri rannat tulisi täyttää massiivisilla rakennuksilla? Hietalahdessa on käytettävissä vanhoja rakennuksia toimitiloja varten.

12.4. 2:00

Hietalahti, yksi merellisen Helsingin helmistä, on onneksi nostettu julkiseen keskusteluun (HS Mielipide 2.4. ja HS Kaupunki 8.4.).

Kolme alueen suunnitelmaa on nyt esitelty. Kaunis, mereltä merelle eli Kauppatorilta Hietalahteen kulkeva ja Helsingin historian monista kerroksista kertova kävelyreitti Esplanadia ja Bulevardia pitkin, päättyisi kahdessa suunnitelmassa näkymään meren yli kulkevasta autosillasta.

Autotie satamarataa pitkin tuli esiin jo 1980-luvulla, mutta se hylättiin heti. Liikenne ei suunnitelmassa todennäköisesti tulisi sujuvammaksi, sillä Hietalahdenrannan nykyinen autosuma ruuhka-aikana siirtyisi sillalle, jossa autot odottaisivat tyhjäkäynnillä pääsyä Mallastunneliin ja ahtaalle Uudenmaankadulle.

Ihmetystä herättää, miksi juuri rannat on rakennettava täyteen massiivisilla rakennuksilla, kun Hietalahdessa olisi käytettävissä toimitiloihin vanhoja rakennuksia kauppahallin takana Kaartin Lasaretin alueella. Helsinki on pyrkinyt avaamaan rantojaan asukkaille monin paikoin. Nyt olisi päinvastoin.

Elävöityykö Hietalahti uusilla toimitilarakennuksilla? Varmaankin päivisin, mutta iltaisin alue hiljenisi. Ravintolat voisivat olla alueen vetonauloja turisteille ja asukkaille. Niiden toimintamahdollisuuksia pikemminkin kannattaisi kehittää.

Nyt pitäisi kuunnella asukkaita. Olisiko mahdollista, että asukasjärjestöt yhdessä tekisivät Hietalahdesta oman suunnitelmansa? Osaajia alueen asukasyhdistyksissä varmaankin on.

Hietalahti on yksi jäljellä olevista Helsingin keskeisistä arvokkaista paikoista. Se on merellinen ja historiallinen muisto vanhasta vilkkaasta torikaupasta. Hietalahden suunnittelussa ei pidä hätiköidä.

Leena Eerola

varapuheenjohtaja, Suomen Kulttuuriperinnön Tuki ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide