Venäjän televisio valmistaa kansalaisia jo pahimpaan Ukrainan suhteen - Mielipide | HS.fi

Venäjän televisio valmistaa kansalaisia jo pahimpaan Ukrainan suhteen

Tilanne on kiristynyt nopeasti. Ongelma on, että vaikka tiedämme paljon, emme tiedä, kuinka paljon tiedämme. Olemme paitsi sumussa myös melussa.

13.4. 2:00 | Päivitetty 13.4. 8:28

Kun Moskovassa on viime päivinä avannut television, lähes joka kerta on saanut kuulla Ukrainasta.

Ukraina oli pääaihe myös sunnuntai-illan makasiini­ohjelmissa, jotka käsittelevät menneen viikon uutisia. Niistä suosituin, pää­propagandistiksi usein kutsutun Dmitri Kiseljovin Vesti Nedeli käytti aiheeseen ensimmäiset puoli tuntia ja ehti muun muassa verrata Ukrainaa natsi-Saksaan.

Samaan aikaan Venäjä on jatkanut joukkojensa keskittämistä Ukrainan itä- ja pohjoisrajalle sekä Ukrainalta miehittämälleen Krimille.

Asiantuntijoiden enemmistö arvelee, että Venäjä yrittää lähinnä painostaa linjaansa tiukentanutta Ukrainaa, lähettää signaaleita lännelle ja testata Yhdysvaltojen uutta hal­lintoa. Viime viikolla sotaa ennakoivien äänet kuitenkin vahvistuivat, ja sa­malla moni tilanteeseen rauhoitellen suhtautunut alkoi lisätä kommentteihinsa varaumia.

Ongelma on tietenkin se, että vaikka tiedämme paljon, emme tiedä, kuinka paljon tiedämme. Olemme paitsi sumussa myös melussa.

Tiedämme, että tähän asti Venäjä on halunnut pitää Itä-Ukrainan sodan avohaavana Ukrainan kyljessä eikä liittää Venäjästä täysin riippuvaisia niin sanottuja kapinallisalueita itseensä. Emme tiedä, onko tässä tapahtunut muutos.

Tiedämme, ettei Venäjä ole saanut ratkaistua Krimin vesiongelmaa, joka alkoi Ukrainan katkaistua vedet miehityksen jälkeen. Venäjän pyrkimys vallata lisämaata veden saamiseksi on noussut säännöllisesti esiin, mutta tiedämme, että nyt Venäjä on lisännyt joukkoja Krimillä ja puhuu itse sodan uhasta.

Tiedämme, että Valko-Venäjästä on tullut uusi uhka Ukrainalle. Tiedämme Ukrainan pyytäneen länneltä tukea ja länsimaiden luvanneen sitä, muttemme tiedä, mitä se tarkoittaa käytännössä.

Tiedämme, ettei venäläisten enemmistö ole nyt innostunut ulkopoliittisista seikkailuista ja ettei Krimin valtauksen jälkeistä innostusta ole helppo toistaa. Emme kuitenkaan tiedä, keitä Venäjän presidentti Vladimir Putin kuuntelee ja miten he perustelevat kantansa. Tiedämme, mitä Venäjän edustajat sanovat julkisuuteen, mutta emme tiedä, kuinka paljon siitä on hyötyä.

Muun muassa.

Vielä on vaikea sanoa, onko edessä avoin sota, missä ja millainen.

Jos sellainen kuitenkin alkaa, ainakin Venäjän kotirintamaa on valmisteltu huolellisesti.

Kirjoittaja on HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide