Onko Ukrainan tilanne Suomen tie Natoon? - Mielipide | HS.fi

Onko Ukrainan tilanne Suomen tie Natoon?

Natoon ei mennä vain ilmoituksella – prosessi voi viedä vuosia, ja silloin voi jo olla liian myöhäistä.

14.4. 2:00

Elettiin 2000-luvun alkuvuosia, ja uutinen kertoi Viron hakeneen sotilasliitto Naton jäsenyyttä. Näin tekivät myös muut Baltian maat. Odotin kovasti Suomelta ilmoitusta samasta asiasta. Tilanne oli siihen otollinen, koska ovi Natoon oli raollaan ja hyväksyminen olisi todennäköisesti ollut lähinnä muodollisuus.

Olen syntynyt 1950-luvulla, eikä Neuvostoliiton ja Venäjän naapurina eläminen ole ollut kovinkaan mieltä ylentävää: usein pienenkin asian eskaloituminen on johtanut Venäjän kommentteihin, joihin olemme joutuneet vastaamaan nöyristelyillä. Viron Nato-jäsenyys takasi maalle paljon vapaamman ilmapiirin, minkä voi havaita myös virolaisten kansallisessa itsetunnossa.

Suomessa ei edelleenkään tunnuta ymmärtävän sitä todellisuutta, missä Euroopassa eletään. Muun muassa Ukrainan tilanne on vaarallinen esimerkki. Jos Ukrainan presidentin hätähuuto Natolle jäsenyyden saamiseksi ei herätä Suomen poliittista johtoa, tarvitaanko siihen Venäjän voimakas varustautuminen rajoillamme? Kuvittelemmeko Suomessa, että puolustuksemme riittää suojaamaan meitä? Näinhän olemme itseriittoisesti olettaneet jo vuosia. Natoon ei mennä vain ilmoituksella – prosessi voi viedä vuosia, ja silloin voi jo olla liian myöhäistä. Nyt on aika toimia ja tehdä oikea ratkaisu.

Suomalaiset ovat itsepäinen kansa, ja olemme lyöneet päätämme Karjalan mäntyyn monta kertaa. Toivottavasti näin ei käy enää koskaan ja annamme sen männyn kasvaa rauhassa.

Jarmo Hannula

Lahti

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide