Normaalipainoisen ihmisen ei kannata laihduttaa - Mielipide | HS.fi

Normaalipainoisen ihmisen ei kannata laihduttaa

Kuivan kesän orava ei ole kunnossa.

14.4. 2:00 | Päivitetty 14.4. 6:22

Ruumiista häviää kimmoisuus ja pyrky liikkeeseen. Juosta voi, punnertaa ja kuper­keikan heittää, kun itseään käskee, mutta ilo on kaukana.

Ajatus ei kulje. Kaikki ärsyttää. Palelee.

Tekee mieli makuu­asentoon, mutta levossakin olo on kireä ja uni ohutta.

Tältä tuntuu, kun on elänyt viikon tai pari liian vähällä ruualla. Kokemuksista on kauan, mutta pystyn palauttamaan ne mieleen helposti. Pudotin paino­luokka­lajin urheilijana painoa kymmeniä kertoja, yhdessä vaiheessa selvästi liikaa.

Silloin tyhjiä lihaksia nipisteli kuin pikkuruiset jyrsijät olisivat nakertaneet niitä. Niin nakersivatkin, sillä energiapulassa ruumis käyttää rasvan lisäksi ravinnoksi lihaksia. Painonpudotuksen aikana häviää tyypillisesti myös lihasmassaa.

Nykyisin lukemattomat urheilun ja liikunnan harrastajat hakeutuvat tällaiseen tilaan vapaaehtoisesti, eivät kisapunnitukseen asti vaan epämääräisiksi ajoiksi. Usein tavoitteena on vain näyttää rasvattomalta. Sitä pidetään menestyksen ja urheilullisuuden merkkinä.

Harhaiseen ihanteeseen ohjaa muun muassa fitness-harrastajien esimerkki, vaikka lajin edustajat pystyvät kisakunnossaan juuri ja juuri nousemaan lavalle. Oman osansa tekevät urheilun tietämättömät mutta julmat sohvakommentaattorit ja jopa osaamattomat valmentajat.

Tältä etenkin nuoria pitäisi kaikin keinoin varjella sen sijaan että arvioidaan heidän ulkonäköään ja yllytetään ”painonhallintaan”. Seurauksena on tulosten hiipumista, ylikuntoa, sairastelukierteitä ja loukkaantumisia.

Huippu-urheilussa tulosta voidaan koettaa maksimoida painon säätelyllä, mutta silloinkin laihduttamisessa on riskinsä. Kun päädyin näyttämään nykymuodin mukaiselta kuivan kesän oravalta, olin kaukana parhaasta suorituskyvystä.

Oma lukunsa on, mitä tapahtui suurten pudotusten jälkeen. Syömisen tarve oli hurja. Ruumis huusi hädissään takaisin kaikkia menetyksiään – ja varmuuden vuoksi vielä ylimääräistä päälle.

Seuraaviin kilpailuihin pudotettavaa oli entistä enemmän.

Uudet suomalaiset tutkimukset ovat paljastaneet, miten armottomin mekanismein elimistö kerää laihdutettua rasvaa takaisin (HS 12.4.). Sille ei tahdonvoima mahda mitään. Siksi normaalipainoisen ei kannata laihduttaa. Laihdutuskuuri tuottaa usein lopputulokseksi lisäkiloja, laihdutuskierre pahimmassa tapauksessa syömishäiriön.

Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide