Keskusta yrittää lisätä painetta kehysriiheen - Mielipide | HS.fi

Keskusta yrittää lisätä painetta kehysriiheen

15.4. 2:00

Kauppalehti toteaa, että keskustan puheen­johtaja Annika Saarikko uhkasi Koti­maan haastattelussa hallituksesta lähdöllä, jos kehys­riihi ei pääse puoluetta miellyttäviin tuloksiin.

”Kommentti kuulostaa oudolta erityisesti siksi, että puheenjohtaja­kisan aikaan Saarikko torjui edeltäjänsä Katri Kulmunin puheet hallituksesta lähdöstä. Lähtöaikeita ei ehkä kannatakaan ottaa aivan kirjaimellisesti. Kuntavaalien lähestyessä keskustalla on tarve nostaa profiiliaan ja käyttää kaikki retoriikan keinot omien tavoitteidensa läpiviemiseksi.”

”Keskusta on asettanut tavoitteeksi, että hallitus tekee kehysriihessä päätökset työllisyyden vahvistamisesta 20 000–30 000 lisätyöllisellä. Tavoitteeseen pääsy edellyttäisi muutoksia ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan ja paikallisen sopimisen laajentamista. Molemmat ovat kuitenkin hyvin kiistanalaisia asioita.”

”Työnantajat ovatkin ottaneet ohjat omiin käsiinsä sanoutumalla irti valtakunnallisista työehtosopimusneuvotteluista. Metsäteollisuuden ja osin myös Teknologiateollisuuden yritykset aikovat jatkossa neuvotella työ­ehdoista paikallisesti – hallituksen päätöksistä riippumatta.”

”H-hetken lähestyessä odotukset kehysriihen suhteen ovat laimentuneet. Vaarana on, että tuiki tarpeelliset rakenteelliset uudistukset hautautuvat koronakriisin ja sen vaatiman exit-strategian alle.”

Maaseudun Tulevaisuus kirjoittaa, että ensi viikolla pidettävään puoli­väli­riiheen on kasattu paljon odotuksia, jotka lisäävät hallituksen sisäistä painetta entisestään.

”Oman sytykkeensä riiheen tuo, että koronakriisi on käytännössä pudottanut erityisesti hallituksen työllisyys- ja talouspolitiikalta pohjan. Kuntavaalien siirtäminen kesäkuuhun lisää entisestään neuvottelujen vaikeusastetta.”

”Suuri osa keskustan kannattajista on ollut tyytymätön pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen politiikkaan. Puolueen on katsottu antaneen liikaa periksi vihreiden vaatimuksille, ja maakuntien asiat, elinkeinot ja yrittäjyys ovat jääneet ­sivuun. Vaikka puoliväliriihessä kes­kitytään suuriin linjoihin, ongelmat ovat yksityiskohdissa.”

”Yksi asia, mihin varmasti ensi viikolla palataan, on viimesyksyinen päätös korottaa polttoturpeen verotusta.”

”Keskustan lähtö hallituksesta on monen lukon takana. Hallituksessa vaikutusmahdollisuudet ovat kuitenkin oppositiota paremmat. Jos näin kävisi, tuskin tulisi uusia vaaleja, vaan keskusta vaihtuisi kokoomukseen.”

”Politiikassa asiat ovat usein sitä, miltä ne näyttävät. Hallituksen yhtenäisyys ei näytä nyt hyvältä.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide