Osa asiakkaista käyttäytyy rokotusasemalla törkeästi - Mielipide | HS.fi

Osa asiakkaista käyttäytyy rokotusasemalla törkeästi

Vastaanotollani asiakkaani ovat kiroilleet, paiskoneet tavaroitaan ja tärisseet raivosta.

16.4. 15:00

Olen kantasuomalainen sairaanhoitaja ja työskentelen oman työni ohella koronarokottajana. Ottaen huomioon Astra Zeneca -rokotetta koskevan laajan kielteisen uutisoinnin osasin varautua siihen, että osa rokotettavista pettyy tai turhautuu, jos heille on tarjolla eri rokotetta kuin mitä he olivat ajatelleet saavansa.

Minulle tuli kuitenkin yllätyksenä ja järkytyksenä, minkälaista käytöstä olen rokottaessani kohdannut. Vastaanotollani asiakkaani ovat kiroilleet, paiskoneet tavaroitaan ja tärisseet raivosta. Tämä on luonnollisesti epämiellyttävää, mutta siinä kohtaa rupesin itsekin tärisemään raivosta, kun kuulin minkälaista käytöstä maahanmuuttajataustaiset kollegani ovat joutuneet kohtaamaan.

Eräs asiakas kielsi sairaanhoitajaa rokottamasta, koska vaati rokottajaksi terveydenhoitajaa. Kollegani kertoi hänelle, että suurin osa rokottajista on sairaanhoitajia ja että kaikilla rokottajilla on rokotusluvat. Asiakas lopulta antoi kollegani rokottaa hänet ”tämän kerran”.

Toinen asiakas tuli kaksi viikkoa ensimmäisen rokotteen jälkeen vaatimaan toista rokotetta. Kollegani kieltäytyi antamasta sitä, jolloin asiakas rupesi painostamaan kollegaani ja kysyi: ”Huudatko Allahilta apua?”

Asiakas poistui toisen – kantasuomalaisen – hoitajan tullessa samaan tilaan. Kantasuomalaisille puolestaan on sanottu, että ”onneksi on suomalainen rokottaja”.

Olen tyrmistynyt, että ihmiset käyttäytyvät tällä tavalla. En halua kenenkään antavan minun tai kenenkään muunkaan rokottaa heitä ”tämän kerran”.

Rokotus on vapaaehtoinen, eikä kenelläkään terveydenhuollon ammattilaisella ole tarvetta tai halua rokottaa ketään, joka ei sitä halua. Niillä, jotka sen haluavat, on mahdollisuus saada maksutta rokote tappavaa tautia vastaan korkeakoulutetulta Suomessa laillistetulta terveydenhuollon ammattilaiselta.

Toivon ja pyydän, että jokainen tekee tietoisen päätöksen ennen rokotukseen tulemista, missä tilanteessa haluaa tai ei halua ottaa rokotetta.

Uskon, että tämä helpottaisi huomattavasti kaikkien elämää ja voisimme jatkaa rokottamista – tai rokottamatta jättämistä – yhteisymmärryksessä ja rauhassa.

Sairaanhoitaja

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide