Pätkätöistä lomaa kertyy vähän - Mielipide | HS.fi

Pätkätöistä lomaa kertyy vähän

Vuosilomien ansaitsemisessa on rakenteellinen epäoikeudenmukaisuus.

18.4. 2:00

Helsingin Sanomien jutussa ”Ilman lomaa” (15.4.) kerrottiin siitä, miten kaikilla ei ole mahdollisuutta lomaan. Itsensätyöllistäjät, opiskelijat ja pätkä- ja vuokratyöläiset saattavat puurtaa jopa vuosia ilman lomaa, eikä se tee hyvää terveydelle. Tarkkaa tietoa lomattomien määrästä ei ole, mutta joukko on kasvanut epätyypillisten työsuhteiden yleistyttyä.

Juttu ei kuitenkaan tuonut ilmi sitä, että vuosilomien ansaitsemisessa on myös rakenteellinen epäoikeudenmukaisuus. Alle vuoden mittaisesta työsuhteesta lomaa kertyy kaksi päivää kuukaudelta, kun taas yli vuoden kestävästä 2,5 päivää kuukaudelta. Työlainsäädäntö siis asettaa työntekijät epätasa-arvoiseen asemaan työsuhteen keston perusteella.

On hyvä tunnistaa, että joillakin aloilla, kuten kulttuurialalla, työtä tehdään lyhyissä muutamien kuukausien mittaisissa määräaikaisissa työsuhteissa läpi koko työuran, koska vakituisia työsuhteita ei ole tarjolla. Tämä tarkoittaa, että myös lomaa kertyy läpi koko työuran vähemmän kuin niille, jotka työllistyvät toistaiseksi voimassaoleviin työsuhteisiin. Sen lisäksi, että osa työntekijöistä pääsee nauttimaan lomasta, se on myös heille selvästi pidempi.

Marika Väisänen

työehtoasiantuntija, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide