Ulkoliikuntapaikoista tulisi pitää huolta, jotta kaupunkilaisten into liikkua ei hiipuisi - Mielipide | HS.fi

Ulkoliikuntapaikoista tulisi pitää huolta, jotta kaupunkilaisten into liikkua ei hiipuisi

Kaupungit voisivat muun muassa lisätä avantouintipisteitä, panostaa ulkoliikuntapaikkojen laitteisiin ja parantaa julkista liikennettä kansallispuistoihin.

Koronavuoden aikana ulkoilun suosio on kasvanut.­

17.4. 15:00

Sosioekonomisten väestöryhmien välillä on suuria terveyseroja. Yksi konkreettinen keino hillitä näitä eroja kustannustehokkaasti olisi panostaa nykyistä enemmän ulkoliikuntamahdollisuuksiin.

Koronavuoden aikana ulkoilun suosio on kasvanut, ja hyvillä panostuksilla intoa voidaan pitää yllä jatkossakin. Tässä pari vinkkiä kaupungeille.

Lisätkää kaikille avoimia avantouintipisteitä. Talviuinti on kaiken ikäisten ja kuntoisten harrastus. Mukana on paljon ikäihmisiä ja esimerkiksi nivelongelmaisia. Moni hakee apua talviuinnista henkiseen hyvinvointiin ja unen laatuun. Tänä talvena esimerkiksi Tuorinniemen avannolla kävi parhaimmillaan 50 ihmistä päivässä pelkästään seuran jäseniä, ja uintipaikan kapasiteetti oli äärirajoillaan.

Poistakaa huterat hökötykset aikuisten kuntoilupisteiltä ja asentakaa tilalle kestäviä laitteita. Esimerkiksi Roihuvuoren kuntoilupisteellä voi verrata hyviä keltamustia laitteita ja huonompia rimpuloita.

Parantakaa julkista liikennettä kansallispuistoihin. Jo alkukevään aikana tilanne on ollut kestämätön pienillä parkkipaikoilla.

Luopukaa yksityisten liikuntatoimijoiden maanvuokrasta kaupungin puistoissa kevääksi ja kesäksi vastapainona sille, että Aluehallintovirasto määräsi kuntosalit kiinni.

Toimijat voisivat täten järjestää liikuntatuokioita ulkosalla, kun sisätilat on pakotettu kiinni. Nyt hinnat ovat varsin kovat semminkin, kun alan toimijat ovat muutenkin ahdingossa koronasulkujen vuoksi.

Hanna Kosonen

yliopisto-opettaja, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide