Julkisen puolen laboratoriotesteihin on vaikea päästä - Mielipide | HS.fi

Julkisen puolen laboratoriotesteihin on vaikea päästä

Henkilö, jonka terveydentilaa on työterveyshuollon yhteydessä seurattu tasaisin väliajoin, putoaa eläkkeelle jäädessään ”mustaan aukkoon”.

19.4. 2:00

Helsingin Sanomissa on kannettu huolta yksityisten terveysalan laboratorioiden markkinoimista analyysipalveluista ja ihmisten teettämistä ”turhista” tutkimuksista (3.4. ja 11.4.).

Tapahtunut kehitys on seurausta julkisten terveydenhuoltopalveluiden niukkuudesta. Henkilö, jonka terveydentilaa on työterveyshuollon yhteydessä seurattu tasaisin väliajoin esimerkiksi kohollaan olevien sokeri-, kolesteroli- tai trombosyyttiarvojen takia, putoaa eläkkeelle jäädessään ”mustaan aukkoon”. Julkisen puolen laboratoriotesteihin ei pääse kuin lääkärin määräyksellä ja lääkäriin ei pääse, jos ei ole lääkitystä – näin ainakin Espoossa. Mielenkiintoinen tilanne. Miten lääkityksen voisi edes saada, kun ei pääse lääkäriin ja tutkimuksiin?

Ainoa vaihtoehto on yksityisten terveysyritysten käyttö. Siellä puhelinneuvonta kertoo, että laboratorioon voi mennä suoraan ilman lääkärin määräystä ja teettää mitä tutkimuksia haluaa. Tulokset saa sähköisesti ja niiden merkitystä voi sitten itse googlettaa. Terveysyritys kuitenkin teettää analyysit laboratorioyrityksellä ja panee laskuun omat kulunsa päälle. Oma, syksyllä teettämäni ja vieläpä puutteelliseksi jäänyt verianalyysi maksoi terveysalan yrityksessä 340 euroa. On ihan hyvä, että nyt voi mennä laboratorioyritykseen suoraan ja saada samat analyysit alle puoleen hintaan.

Tutkittavaksi yrittänyt

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide