Tapahtumatakuu vaatii vielä pohdintaa - Mielipide | HS.fi

Tapahtumatakuu vaatii vielä pohdintaa

21.4. 2:00

Etelä-Suomen sanomien mukaan massatapahtumien selkänojaksi valmisteilla oleva tapahtumatakuu huomioi liiaksi vain ammattimaisia tapahtumajärjestäjiä.

”Lukuisat tapahtumajärjestäjät ilmoittivat viime viikon lopulla ensi kesän peruutuksista. Syynä on se, että yhteiskunnan avautumisen aikataulu on vielä epäselvä.”

”Festarien järjestelyt artistivarauksia myöten ovat pitkän jänteen asioita, joten nopeisiin reagointeihin ei ole varaa. Epävarmuus näkyy myös muissa kuin musiikkitapahtumissa.”

”Järjestäjien tueksi hallituksessa on sorvattu tapahtumatakuuta, joka helpottaisi uskallusta tilaisuuksien valmisteluun. Pohjaesityksen mukaan takuu kattaisi 70 prosenttia niistä jo syntyneistä kustannuksista, joiden paikkaamiseksi ei ole ehtinyt kertyä tuloja. Tuki maksettaisiin, jos tapahtuma peruuntuisi lain tai viranomaismääräyksen perusteella.”

”Takuumalli on herättänyt paljon kritiikkiä lausuntokierroksella. Tapahtumateollisuus ry:n mielestä se jättää ison osan järjestäjistä tuen ulkopuolelle. Myös Suomen Yrittäjät ja EK on kritisoinut takuumallia sekä liian suppeasta ajoituksesta kesäkuukausiin että sen kohdistamisesta vain ammattimaisesti toimiviin järjestäjiin.”

”Tapahtumatakuulla on hyvä tarkoitus, mutta sen pitää huomioida paremmin suomalaisen tapahtumakentän laaja kirjo. Näihin asioihin on syytä kiinnittää huomiota, ennen kuin esitys tuodaan eduskuntaan.”

Karjalainen kirjoittaa, että ravintola-alalla katsotaan toiveikkaasti eteenpäin kohti kesää.

”Jos hyvin käy, tulossa voi olla kaikkien aikojen terassikesä.”

”Toiveikkuutta hyvästä kesästä pitää yllä moni seikka. Yleensä ravintola-alan yrittäjät ovat kekseliäitä, kokeilunhaluisia ja sinnikkäitä. Yrittäminen on monille verissä ja elämäntapa.”

”Toinen seikka on asiakkaiden patoutunut sosiaalinen tarve päästä ravintoloihin ja kesäterasseille. Samaa patoutunutta tarvetta on myös lomamatkailuun heti kesällä.”

”Kolmas seikka on odotukset koronataudin kehityksestä tulevina viikkoina. Nyt vaikuttaa, että tiukkoihin sulkutoimiin ja rajoituksiin ei enää tarvitse palata.”

”Myös huonompi kehitys on mahdollista. Koronan tartuntaluvut voivat kääntyä uudelleen kasvuun ja sairastavuus lisääntyä. Siksi on pidettävä valmius reagoida myös rajoituksiin palaamiseen.”

”Jotta terassikesästä tulee totta, asiakkailta vaaditaan vastuullista käytöstä ruoka- ja anniskeluravintoloissa. Turvaväleistä ja maskien käytöstä ei saa tinkiä. Siksi rajoituksista ovat tärkeitä myös karaoke- ja tanssikielto sekä vaatimus istumapaikasta jokaiselle asiakkaalle.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide