Harva asiakas osaa tulkita itse laboratorio­tutkimusten tuloksia - Mielipide | HS.fi

Harva asiakas osaa tulkita itse laboratorio­tutkimusten tuloksia

Nyt kaupan olevien laboratorio- ja kuvantamistutkimusten tulokset jäävät liian usein asiakkaan itsensä tulkittaviksi ja saattavat aiheuttaa turhaa huolta ja lisätutkimuksia.

22.4. 2:00

Synlab Suomi oy:n edustajat kommentoivat mielipidesivulla (HS 19.4.) ilman lääkärin lähetettä tehtävien lääketieteellisten tutkimusten merkitystä edustamansa yrityksen tuotantokapasiteetin ja asiakkuuden näkökulmista.

Kyse on kuitenkin suuremmasta ilmiöstä kuin pelkästä terveyden kaupallistumisesta.

Laboratorio- ja kuvantamistutkimukset ovat osa potilaan hoitoa. On hyvin merkittävä eettisen paradigman muutos, jos potilas uudessa asiakasroolissaan joutuu tulevaisuudessa tekemään itse päätökset hoidostaan ja kantamaan niistä myös vastuun.

Lääkärin tehtävänä on auttaa potilastaan pääsemään tarpeellisten tutkimusten ja hoidon piiriin, mutta myös suojella häntä tarpeettomalta ja haitalliselta. Potilaalla on terveydenhuollossa myös oikeus kieltäytyä hänelle tarjotusta hoidosta. Vain suurta eriarvoisuutta ja hukkaa aiheuttavilla markkinoilla hän voi itse vapaasti rahalla valita haluamansa.

Suuntaamattomien laboratorio- tai kuvantamistutkimusten vaikuttavuus on heikko. Tilastollisten todennäköisyyksien mukaan runsaasta tutkimusmäärästä seuraa joukko vääriä tuloksia. Nyt kaupan olevien laboratorio- ja kuvantamistutkimusten tulokset jäävät liian usein asiakkaan itsensä tulkittaviksi ja saattavat aiheuttaa turhaa huolta ja lisätutkimuksia.

Kun potilaasta tulee asiakas, lääkäristä uhkaa tulla kauppias, kirjoitti emeritusprofessori Amos Pasternack jo lähes kaksikymmentä vuotta sitten.

Janne Leinonen

johtava ylilääkäri, Kela

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide