Viherrakenne pitää turvata kaikilla kaavatasoilla - Mielipide | HS.fi

Viherrakenne pitää turvata kaikilla kaavatasoilla

Viheralueita tulee maankäytön suunnittelussa lähestyä rakenteena, jonka eri osaset muodostavat toisiinsa yhteydessä olevan kokonaisuuden.

25.4. 2:00

Maankäyttö- ja rakennuslain uudistusta koskeneessa jutussa ”Pientä voi pian rakentaa ilman luvan hakemista” (HS 19.4.) todettiin, että viherrakenneverkosto on kiistanalainen asia.

Viherrakenne on uusi lakiin ehdotettu termi. Uudesta asiasta ei kuitenkaan ole kyse, koska nykyisessäkin maankäyttö- ja rakennuslaissa on paljon viherrakennetta koskevia sisältöjä.

Viherrakenne-termi kuvaa hyvin tavoitetta, että viheralueita tulee maankäytön suunnittelussa lähestyä rakenteena, jonka eri osaset muodostavat toisiinsa yhteydessä olevan kokonaisuuden. Viherrakenteen kokonaisuutta on erityisesti kaupunki- ja taajama-alueilla tietoisesti vaalittava. Viher­rakenteeseen voi kuulua myös tärkeitä ydinalueita – kuten suojeltuja alueita ja merkittäviä ulkoilualueita – mutta ennen kaikkea niiden välisiä viher­yhteyksiä, jotka muodostavat verkoston. Niiden verkostoluonteen takia viherrakenteen sijainti voidaan määritellä osana maankäytön suunnittelua.

Ilman kokonaisnäkökulmaa viheralueet vähenevät, pirstoutuvat ja menettävät yhteyden toisiinsa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi asukkaille heikentyneitä virkistysmahdollisuuksia tai luonnolle monimuotoisuuden vähenemistä tai eri eliölajeille esteitä liikkua. Pirstoutunut viherrakenne ei ole myöskään viherrakenteen varassa olevien elinkeinojen, kuten metsä- ja maatalouden, etu.

Viherrakenteen säilyminen vaatii niiden osien huomioon ottamista maankäytön suunnittelussa – ja tämä taas voidaan turvata vain kirjaamalla nämä vaatimukset maankäyttö- ja rakennuslakiin.

Viherrakenne tulee ottaa sisältövaatimukseksi kaikilla kaavatasoilla. On selvää, että mikäli yleispiirteisimmällä tasolla viherrakennetta ei ole riittävästi otettu huomioon, viher­rakenteen sisältöä ei enää voida pelastaa yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa.

Sauli Rouhinen

yhteiskuntatieteiden tohtori

hallituksen puheenjohtaja

Mervi Vallinkoski

MRL-työryhmän puheenjohtaja

Viherympäristöliitto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide