Työllistämistoimet kannattaisi kohdistaa realistisesti - Mielipide | HS.fi

Työllistämistoimet kannattaisi kohdistaa realistisesti

Monella työttömällä kyse ei ole työn vieroksunnasta tai haluttomuudesta ottaa työtä vastaan vaan toimintakykyjen rajallisuudesta.

27.4. 2:00

Keskustelussa työttömyydestä risteilevät oikeudet ja velvollisuudet.

Oikeudellisen näkökulman mukaan jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta, edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön.

Velvoittava keskustelu painottuu aktivointimalleihin, ansiosidonnaisen päivärahan leikkaamiseen ja työn vastaanottamisen velvoittavuuteen.

Olisi tärkeä kuulla poliittisten puolueiden suoraa puhetta suhtautumisesta työttömyyteen ja siihen liittyvästä ihmiskuvasta. Poliittisia päätöksiä olisi tärkeä tehdä tosiasioiden ja tutkitun tiedon perusteella, ja äänestäjien näkökulmasta olisi hyvä tietää päätösten taustalla vaikuttavat poliittiset intressit arvoineen.

Mielestäni on hyväksyttävä se, että monen työttömän toimintakyky on sen kaltainen, että palkkatyön vastaanottaminen ei ole realistista. Heidän taustallaan saattaa olla esimerkiksi useampi hylätty työkyvyttömyyseläkehakemus, hoitamaton päihdeongelma, neuropsykiatrisia haasteita tai fyysisiä toimintarajoitteita. Nämä ihmiset näkyvät nyt tilastoissa työttöminä, vaikka tosiasiassa heidän tilanteensa ei vastaa tilastoitua tietoa.

Monella työttömällä kyse ei ole työn vieroksunnasta tai haluttomuudesta ottaa työtä vastaan vaan toimintakykyjen rajallisuudesta. Koska kriteerit työkyvyttömyyden myöntämiselle ovat hyvin korkeat, olisi hyväksyttävä se, että ”kortistossa” on lukuisa määrä työnhakijoita, joiden mahdollisuudet työllistyä ovat minimaaliset ja joiden ”aktivointiin” ja sanktiointiin liittyvät toimenpiteet ovat turhauttavia sekä työllisyyspalveluille että työttömille itselleen.

Eikö olisi sekä yhteiskunnan että yksilön näkökulmasta inhimillisempää sekä kustannustehokkaampaa kohdistaa työllistämistoimenpiteet niihin, joiden työllistyminen on realistista ja pohtia ”työkyvyttömien” osalta aktivointimallin ja kurinpidollisen paternalismin sijasta ennemminkin vapaaehtoisuuteen pohjautuvia hoitopolkuja ja muita kuntoutuksellisia palveluja?

Toivon poliittisilta päätöksentekijöiltä rohkeita kannanottoja suhtautumisessa työttömyyteen. Mihin arvoihin ja ihmiskuvaan päätöksenteko pohjautuu?

Juha Ikonen

valtiotieteiden maisteri, Järvenpää

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide