Poliittisista virkanimityksistä luopuminen vaatii puolueilta vain käytöksen muuttamista - Mielipide | HS.fi

Poliittisista virkanimityksistä luopuminen vaatii puolueilta vain käytöksen muuttamista

Mikä tahansa puolueista voisi näyttää esimerkkiä ja jättää tekemättä poliittisen virkanimityksen seuraavalla kerralla, kun siihen avautuu mahdollisuus.

2.5. 2:00

Poliittisia virkanimityksiä on perusteltu sillä, että asia vaatisi lainmuutoksen. Rohkenisin olla eri mieltä. Miksi tarvitsee muuttaa lakia, kun voi muuttaa käyttäytymistä? Näyttäisi, että julkisesti kaikki puolueet vastustavat poliittisia nimityksiä, mutta tilaisuuden tullen kuitenkin toteuttavat niitä.

Mikä tahansa puolueista voisi näyttää esimerkkiä ja jättää tekemättä poliittisen virkanimityksen seuraavalla kerralla, kun siihen avautuu mahdollisuus. Se olisi konkreettinen askel muutokseen.

Julkinen sektori tarvitsee parhaat mahdolliset johtajat. Virkamiesjohtajaksi tulisi valita aina pätevin, osaavin ja arvopohjaltaan sopivin johtaja. Puoluekirja ei saa olla valinnassa etu. Se ei saisi olla myöskään loputon rasite, koska joskus politiikassa mukana ollut saattaa olla silti huippujohtaja.

Virkamiesjohtamisen maine on saanut viime vuosina isoja kolauksia. Poliittisesti valittu henkilö saa tehdä luottamuksensa eteen kaksin verroin työtä. Leima voi haitata työssä onnistumista merkittävästi.

Nyt puolueilla olisi mahdollisuus tehdä konkreettinen arvoteko ja palvelus julkisen sektorin johtamiselle muuttamalla maan tapaa. Se olisi viesti vastuullisuudesta.

Jukka Saksi

viestintäyrittäjä, Vantaa

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide