Kotitalousvähennys ei kannusta sinkkutalouksia - Mielipide | HS.fi

Kotitalousvähennys ei kannusta sinkkutalouksia

5.5. 2:00

Hallitus sopi kehysriihessä, että kotitalousvähennyksen kehittämistä selvitetään syksyllä. Kotitalousvähennys on suunniteltu omaisuudesta huolehtimiseen, harmaan talouden kitkemiseen sekä lisäämään palveluiden ja työn ostamista.

Tämänhetkistä mallia voisi kehittää sinkkutalouksien näkökulmasta. Annan esimerkin: Teetän kylpyhuoneeseeni mittavan remontin, joka maksaa 18 000 euroa. Työn osuus tästä summasta on 10 000 euroa, ja näin ollen saan kotitalousvähennystä maksimimäärän eli 2 250 euroa. Jos asuisin kumppanin kanssa ja jakaisimme talouden kulut puoliksi, molemmat maksaisivat remontista 9 000 euroa ja saisivat kotitalousvähennystä 1 900 euroa. Lopputuloksena valtio tukee yksineläjän taloutta 2 250 eurolla ja pariskunnan ­taloutta 3 800 eurolla.

Suomessa on yli miljoona sinkkutaloutta, joita nykyinen malli ei yhtä lailla kannusta teettämään kotitalousvähennyksen alaista työtä, vaikka juuri yksin asuvat monesti tarvitsisivat apua. Olisiko aika määrittää kotitalousvähennyksen maksimimäärä nimensä mukaisesti kotitalouskohtaiseksi?

Eeva Norros

ekonomi, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide