Opettajille pitäisi maksaa palkkaa yhdenmukaisilla ehdoilla - Mielipide | HS.fi

Opettajille pitäisi maksaa palkkaa yhdenmukaisilla ehdoilla

Oikeudenmukaista olisi luopua opetusvelvollisuuksien eroista ja maksaa samaa palkkaa samasta työstä.

5.5. 2:00

Antti Koskinen nosti (HS Mielipide 3.5.) ansiokkaasti esiin määräaikaisten opettajien kesäajan palkkaongelmat. Ongelma olisi korjattavissa, jos opettajien edunvalvojalla (OAJ) olisi siihen todellista tahtoa.

Kaikkien opettajien on saatava samasta työstä samaa palkkaa samoilla ehdoilla, Koskinen kirjoitti. Opettajien samanpalkkaisuuteen liittyy kuitenkin vielä paljon kesäpalkkaa suurempi ongelma, nimittäin opetusvelvollisuudet. Eri oppiaineiden opettajilla on aineesta riippuva opetusvelvollisuus eli viikoittain opetettava tuntimäärä. Se vaihtelee opetettavan aineen mukaan 16 tunnista (äidinkieli ja kirjallisuus) 23 tuntiin (liikunta). Liikunnanopettaja tekee siis joka viikko liki kolmasosan enemmän töitä kuin äidinkielenopettaja, samalla palkalla. Äidinkielenopettajien keskuudessa ylituntien tekeminen oman opetusvelvollisuuden lisäksi, ja luonnollisesti lisäpalkan nostaminen noista tunneista, tuntuukin olevan yleistä. Missä muussa ammatissa tällainen olisi hyväksyttävää?

Opetusvelvollisuudet lienevät historiallinen jäänne joistain kabinettiväännöistä ja näkemyksistä eri oppiaineiden oletetuista työmääristä. Päivänvaloa nämä perustelut eivät kuitenkaan kestä.

Omissa oppiaineissani, historiassa ja yhteiskuntaopissa, opetusvelvollisuus on 21 tuntia. Opetan siis viikossa viisi tuntia enemmän kuin äidinkielenopettaja. Silti korjaan jatkuvasti pitkiä esseevastauksia ja päivitän monta kertaa vuodessa oppiaineitteni alati muuttuvia opetussisältöjä.

Varmasti jokaisen aineen opettajalla on hyvät perustelut sille, miksi juuri omassa oppiaineessa työmäärä on erityisen suuri.

Itse en halua asettaa kollegoita toisiaan vastaan, vaan ainoa oikeudenmukainen ratkaisu ongelmaan olisi opetusvelvollisuuksien eroista luopuminen ja saman palkan maksaminen samasta työstä. Toivottavasti tätä muutosta ei tarvitse odottaa eläkepäiviin saakka.

Aino Markow

historian ja yhteiskuntaopin lehtori, Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide