Koronarokotus voi aiheuttaa yllättäviäkin haittavaikutuksia - Mielipide | HS.fi

Koronarokotus voi aiheuttaa yllättäviäkin haittavaikutuksia

Koronarokotteesta aiheutuvat yleisoireet ovat yleensä lieviä ja lyhytaikaisia. Mutta millaisia ovat sivuoireet?

7.5. 2:00 | Päivitetty 7.5. 5:54

Korona­rokotteilla voi olla haitta­vaikutuksia. On hyvä varautua jo etu­käteen rokotus­reaktioihin ja tutustua niiden hoitoon.

Useimmat haitta­vaikutuksista ovat lieviä ja lyhytaikaisia. Tavan­omaisimmin rokotuksen jälkeen ilmenee yleis­oireita, kuten kuumetta, särkyä, väsymystä tai vilun­väristyksiä. Niiden hoitoon käyvät kuume- ja kipu­lääkkeet.

Osa ihmisistä saa myös vähemmän tunnettuja sivu­oireita, joiden hoitoon pillerit eivät auta.

Yleisimpiä sivuoireita on matkakuume, joka saattaa laueta jo rokotusaikaa varatessa. Matkakuume aiheuttaa kihelmöintiä, toiveikkuutta sekä pakonomaista tarvetta tutkia ja vertailla matkakohteita.

Pahimmillaan kuume laukaisee matkavarausreaktion. Matkakuume on yleensä vaaraton, mutta oireet saattavat kestää pitkään. Oireiden takia ei tarvitse hakeutua lääkäriin.

Joillekin saattaa rokotuksen jälkeen muodostua kulutuspiikki, joka aiheuttaa kuumottavaa tunnetta lompakon tietämillä. Haitta on yleensä harmiton, mutta pahimmillaan se voi olla taloudellisesti erittäin kivulias.

Oireet ovat tavallisesti vahvempia toisen rokoteannoksen jälkeen.

Tyypillinen seuraus koronarokotuksesta on sukulointi. Sukulointi oli vielä vuosikymmenen vaihteessa varsin yleinen vaiva, mutta se on sittemmin hiipunut lähes olemattomiin.

Sukulointi ei ole vaarallista, mutta se saattaa mennä tunteisiin. Tavallisesti oireisiin ei tarvita lääkärin apua.

Varsinkin pitkiä etätyöjaksoja tehneiden keskuudessa esiintyy usein rokotuksen jälkeen korvien välissä ulkonäköpainetta, joka aiheuttaa lieviä alemmuuskomplekseja, itsesääliä ja pelkotiloja ihmisten ilmoille paluusta. Pahimmillaan ihminen ajautuu ylivirttyneeseen tilaan.

Oireet voivat vaatia hakeutumista kampaajalle ja vaatekauppaan.

Moni saattaa myös potea kärsimättömyyden liikakasvua, johon liittyy kokoontumishalua, hyperventilointia, maskiallergiaa, puutumista ja hermostuneisuutta.

Haittavaikutukset ovat yleensä lieviä, mutta hoitamattomina niistä voi tulla ongelmia, sillä vielä ei ole tarkkaa tietoa, kuinka hyvin rokotus estää viruksen tarttumista ihmisestä toiseen.

Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide