Puolitetaan päästöt puolittamalla autoilu - Mielipide | HS.fi

Puolitetaan päästöt puolittamalla autoilu

Köyhän miehen hybridi – vanha auto ja polkupyörä – toimii hyvin.

19.5. 2:00

Autoilun tulevaisuudesta käytävää keskustelua seuratessa tulee käsitys, että vanha auto, erityisesti dieselauto, on pahin mikä tiellä voi liikkua. Paitsi hiilidioksidia se päästää myös pienhiukkasia, meluaa ja haisee. Tämän vuoksi monella tuntuu olevan hirveä vimma saada autokanta uudistumaan ilmaston pelastamiseksi.

Meillä on kuitenkin tehokkaampi vaihtoehto: puolitetaan päästöt puolittamalla autoilu. Tähän on muitakin painavia syitä kuin päästöt, jotka ovat vain yksi monista autoilun haitoista. Erityisesti kaupungeissa autojen viemä tila, ruuhkat ja melu ovat vakava ongelma, jota sähköautot eivät poista. Siirrytään siis jokapäiväisessä kaupunkiliikenteessä polkupyörään, sähköpyörään tai joukkoliikenteeseen ja tehdään kesäiset mökkimatkat ja muu satunnainen liikenne autolla. Vanha auto sopii tähän tarkoitukseen oikein hyvin. Niitä maailmassa riittää ja ne ovat halpoja.

Kuka hankkisikaan satunnaiseen käyttöön kallista sähköautoa, kun köyhän miehen hybridi (vanha auto ja polkupyörä) säästää rahaa ja toimii jo tänään? Vanha dieselauto voi hyvin odottaa viikot tallissa kesäisiä mökkimatkoja ja muita satunnaisia ajoja. Se ei päästä hiukkastakaan ja säilyttää vähäisen arvonsa, kunnes uusi tekniikka saadaan kaikkien ulottuville.

Vanhoilla autoilla on siis vielä arvonsa ja paikkansa. Tämän tulisi näkyä päästökannustimia laadittaessa.

Jussi Leppänen

diplomi-insinööri, Oulu

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide