Kuntavaaleissa päätetään yhteisten metsiemme tulevaisuudesta - Mielipide | HS.fi

Kuntavaaleissa päätetään yhteisten metsiemme tulevaisuudesta

Kunnilla on lakisääteinen velvollisuus edistää luonnon- ja maisemansuojelua alueellaan.

24.5. 2:00

Kunnat ovat yli 430 000 hehtaarin metsäomaisuudella merkittävä metsänomistaja Suomessa. Lähes kaikki kunnat omistavat metsää, ja joukossa on myös monia isoja metsänomistajia: 125 kuntaa omistaa yli 1 000 hehtaaria metsää.

Kunnilla on lakisääteinen velvollisuus edistää luonnon- ja maisemansuojelua alueellaan. Siitä huolimatta vain muutama prosentti kuntametsistä on virallisesti suojeltu. Valtion rahoittamalla Metso-ohjelmalla kunnat voivat saada taloudellisen korvauksen metsän suojelusta. Suojelu ei estä ohjatun retkeilykäytön jatkumista alueella, joten tärkeitä intressejä voidaan näin yhdistää.

Käynnissä oleva retkeily- ja ulkoiluharrastusten suosio korostaa kuntametsien roolia virkistyskäytössä, sillä suuri osa niistä sijaitsee lähellä taajamia. Tutkimusten mukaan retkeilijät kokevat luonnontilaiset metsät vetovoimaisiksi ja elvyttäviksi. Miellyttäviksi koetuissa metsissä esiintyy monia vanhan metsän piirteitä.

Edistykselliset kunnat ovat poistaneet metsänhoidoltaan taloudellisen tuottotavoitteen tai vähentäneet hakkuita huomattavasti painottaen ympäristö- ja virkistysarvojen säilyttämistä. Osa kunnista on myös luopunut avohakkuista ja siirtynyt talousmetsissään poimintahakkuisiin perustuvaan metsän jatkuvaan kasvatukseen. Tällä metsänhoitotavalla pystytään merkittävästi vähentämään hakkuiden aiheuttamia ympäristö- ja maisemahaittoja.

Tulevissa kuntavaaleissa valittavat valtuutetut määrittävät millaista metsäpolitiikkaa kunnissa toteutetaan. Nyt on tärkeä mahdollisuus ilmastonmuutosta hillitseville, metsäluontoa suojeleville ja virkistyskäyttöä edistäville metsiä koskeville uusille päätöksille. Vahvan ympäristövastuun osoittaminen ja monimuotoisten metsien vaaliminen ovat kunnalle valtti menestyä kilpailuissa asukkaista ja matkailijoista.

Panu Kunttu

maatalous- ja metsätieteiden tohtori

Sanna-Mari Kunttu

ympäristösuunnittelija

Kemiönsaari

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide