Viikon puheenaiheet - Mielipide | HS.fi

Viikon puheenaiheet

23.5.2021 2:00

1. Tapahtumafarssi

Tapahtumajärjestäjien piina ei helpottanut, vaikka ministeri toisensa jälkeen ilmoitti pitävänsä koronarajoituksia kulttuurialan kannalta kohtuuttomina. Ongelmat johtuvat siitä, että kokoontumisia ja tapahtumia rajoitetaan eri lakipykälien mukaan. Niinpä pääkaupungin terassilla voi istua vaikka sata ihmistä, mutta jos paikalla on laulaja, kyseessä on kulttuuritapahtuma, jossa saa olla vain kuusi ihmistä. Sama koskee urheilu­tapahtumia. Kun tapahtuma­järjestäjät yrittivät kysellä, kuka sekasotkusta vastaa, sosiaali- ja terveysministeriö ja alue­hallinto­virastot osoittelivat sormella toisiaan.

2. Elpymisäänestys

Tiistaina eduskunta hyväksyi äänin 134–57 EU:n elpymisvälineen. Vastaan äänestivät perussuomalaiset, kristillisdemokraatit, kaksi yhden miehen ryhmää sekä kaksi keskustan ja kahdeksan kokoomuksen edustajaa. Kokoomus oli antanut ryhmälleen vapaat kädet, mutta keskusta määräsi varoitukset vastaan pullikoineille edustajilleen. Äänestys päätti sekavan pitkän ja sekavan prosessin, johon mutkia olivat tuoneet perustuslaki­valiokunnan kanta määrä­enemmistöstä, kokoomuksen äkkikäännökset sekä lopulta perussuomalaisten yökausia jatkunut puhemaraton.

3. Kylmä kokous

Yhdysvallat ja Venäjä harsivat kasaan repaleisia suhteitaan Arktisen neuvoston kokouksessa Reykjavikissa. Yhdysvaltojen uusi ulkoministeri Antony Blinken ja Venäjän vanha ulkoministeri Sergei Lavrov tapasivat ensi kertaa kasvotusten, ja keskusteluja kuvattiin asiallisiksi. Ulkoministerit keskustelivat muun muassa Joe Bidenin ja Vladimir Putinin tapaamisesta, mutta sopimusta asiasta ei ainakaan vielä syntynyt. Askelena eteenpäin pidettiin sitä, että Yhdysvallat kertoi lieventävänsä talouspakotteita Nord Stream 2 -kaasuputken rakentajia vastaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide