Perustulolle tai -tilille on yksinkertaisempi vaihtoehto - Mielipide | HS.fi

Perustulolle tai -tilille on yksinkertaisempi vaihtoehto

Perusturvan vaiheittainen toteutus olisi luontevaa aloittaa maksuttomasta terveydenhoidosta.

11.6. 2:00

Perustulon tai -tilin (HS 4.6.) ideana on yksinkertaistaa sosiaaliturvaa ja poistaa siihen liittyviä kannustinloukkuja. Niille olisi kuitenkin suoraviivaisempi, kattavampi ja kustannustehokkaampi vaihtoehto. Sen sijaan, että kansalaisille tarjottaisiin rahaa, heille kannattaisi taata perusturva, eli terveydenhoito sekä perustason asunto ja ravinto, minimaalisella byrokratialla.

Perusturvan vaiheittainen toteutus olisi luontevaa aloittaa maksuttomasta terveydenhoidosta, koska siihen sisältyvät potentiaalisesti kaikkein suurimmat kustannukset ja eriarvoistumisen riski. Hoidon ja lääkkeiden maksuttomuus olisi suorin tie tasa-arvoiseen terveydenhoitoon. Rahoitus-, laskutus-, korvaus- ja sääntelybyrokratioiden tullessa tarpeettomiksi rahaa säästyisi valtavasti.

Asumisen ja ravitsemuksen peruskustannukset voitaisiin kattaa lääkkeiden suorakorvausten tapaan. Asumisen korvausten tulisi olla vakiosuuruisia, jolloin vältetään liian kallis asuminen. Ruokakaupoissa voisi saada viikoittain suorakorvauksen enintään tiettyyn summaan saakka.

Kun perusturva kattaisi kansalaisten elämisen välttämättömimmät tarpeet, harkinnanvarainen muu sosiaaliturva rajoittuisi erityistapauksiin (esimerkiksi sairaat ja vammaiset). Käytetyn ravinto- ja asuntotuen arvo olisi verotettavaa tuloa, mutta progression johdosta köyhät eivät veroa maksaisi ja rikkaimpien saama etuus taas palautuisi valtiolle. Koska varakkaammat maksavat köyhimpien sosiaaliturvan jo nytkin, tilanne ei muuttuisi muuten kuin että he välttyisivät monilta nykyiseen sosiaaliturvaan liittyviltä byrokratiakustannuksilta.

Perusturva sopii niillekin, jotka eivät kykene hoitamaan asioitaan pitkäjänteisesti, ja etenkin nuorten passivoitumisen riski on pienempi kuin rahaa jakavissa tukimalleissa. Kun rahaa ei jaeta, perusturva antaa myös muita malleja paremmat mahdollisuudet välttää tilanteita, joissa raha menisi väärään tarkoitukseen.

Kalevi Salonen

Kaustinen

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide